Δύο χρόνια πανδημίας – Τι περιμένουμε στη συνέχεια

“Η πανδημία πιθανότατα θα τελειώσει εντός του 2022, αλλά θα χρειάζονται τα επόμενα χρόνια ετήσιες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του φθινοπώρου (αρχής γενομένης από φέτος). Κι αυτό για να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι από τον κορονοϊό, ο οποίος αλλιώς θα μπορεί να μολύνει αρκετούς εμβολιασμένους. Τις εκτιμήσεις αυτές ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Moderna τις προηγούμενες μέρες, ενισχύοντας την αισιοδοξία που έχει απλωθεί τις τελευταίες μέρες στην κοινωνία.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν στη χώρα μας ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε το κρούσμα μηδέν στη χώρα μας. Έκτοτε και εδώ, όπως και σε όλον τον κόσμο, ζήσαμε το απόλυτο σκοτάδι, τον απόλυτο φόβο, με θανάτους, βαριές νοσηλείες, εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, οι εκτιμήσεις που έρχονται από το “στρατόπεδο” των επιστημόνων είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι ειδικοί πλέον μιλούν για το τέλος της πανδημίας με τη μορφή που την γνωρίσαμε και το πέρασμα σε μια ενδημική φάση του ιού, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός δεν θα σταματήσει να βρίσκεται δίπλα μας, αλλά δεν θα είναι πλέον τόσο απειλητικός και καταστροφικός για τη ζωή.

Μια άλλη πανδημία βρίσκεται ante portas

“Η μετάλλαξη Όμικρον, οδηγεί την πανδημία στο τέλος της επείγουσας φάσης της”, τόνισε πριν από λίγες μέρες, ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του έτους, θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα επικεντρωθούμε στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Επίσης σημείωσε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός. Όμως φαίνεται ότι μία άλλη πανδημία βρίσκεται ήδη ante portas, αυτή της ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής”.

Η συμβολή των εμβολίων στο τέλος της πανδημίας

Ο κ. Μόσιαλος από την πλευρά του σχολίασε ότι «δύο χρόνια μετά, ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά και με τα νέα στελέχη στις παραλλαγές του κορονοϊού. Να μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, έκτοτε είχαμε αρκετά στελέχη και μεταλλάξεις και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και ως προς την Όμικρον για αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και του θανάτου.

Πού υστερούμε στην Ελλάδα

«Εκεί που υστερούμε στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν 300.000 συμπατριωτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο”, λέει ο κ. Μόσιαλος. “Αν είχαμε μικρότερο αριθμό θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στη χώρα μας στον αριθμό των νοσηλευθέντων και στον αριθμό των θανάτων. Αν δεν γίνει αυτό (ο εμβολιασμός) θα έχουμε επώδυνη έξοδο από το κύμα της πανδημίας, γιατί η θνητότητα στις ηλικίες άνω των 60 είναι πολύ μεγάλη”, κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 200 χιλιάδες τα κρούσματα COVID-19 στη Γερμανία, αύξηση και στη Λατινική Αμερική – Η κατάσταση διεθνώς

Πάνω από 200 χιλιάδες τα κρούσματα COVID-19 στη Γερμανία, αύξηση και στη Λατινική Αμερική – Η κατάσταση διεθνώς

Α. Ξανθός για το πρόγραμμα Philos: Στον «αέρα» η φροντίδα υγείας των προσφύγων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.