“Έχουμε καλύψει τους εμβολιαστικούς στόχους”, λέει η κυβέρνηση -“Πονοκέφαλος” οι 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60

Σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης έχει μπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, τουλάχιστον για την παρούσα φάση. “Έχουμε καλύψει τους εμβολιαστικούς στόχους”, λέει η κυβέρνηση. Ωστόσο “πονοκέφαλο” αποτελούν οι 219.000 πολίτες, που δεν έκαναν την ενισχυτική δόση, καθώς και οι 300.000 άνω των 60 ετών, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι.

“Ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος… Πλέον έχουμε καλύψει τους στόχους και έχουμε πετύχει τους στόχους”, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει”.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι “σε αντίθεση με τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, που χαλαρώνουν, ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης”.

“Πονοκέφαλος” οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Η επιχείρηση “Ελευθερία” ξεκίνησε με φόρα, αλλά στην πορεία αντιμετώπισε πλείστες όσες προκλήσεις. Με κυριότερη εκείνη της άρνησης των άνω των 60 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι 300.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρόλο που πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα απέναντι στις λοιμώξεις και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι, που καταλήγουν από επιπλοκές της COVID-19, ανήκουν στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.

“Δεν ίδρωσε το αυτί τους” ούτε με την εφαρμογή του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον περασμένο Νοέμβριο – μέτρο που συνοδεύεται από την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Παράλληλα, πάνω από 200.000 (219.000 συγκεκριμένα) είναι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ακόμη με την ενισχυτική δόση.

Παρά, δε, τη δυνατότητα για διενέργεια 140.000 – 150.000 εμβολιασμών ημερησίως, οι καθημερινoί εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα με το ζόρι φθάνουν τις 20.000.

“Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Η σκέψη, που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη και θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος”, προειδοποίησε η κα Θεοδωρίδου.

Σε θέση ετοιμότητας ενόψει φθινοπώρου

Οι ειδικοί, λοιπόν, καθιστούν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η ολοκλήρωση της εμβολιαστικής περιόδου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Πιθανά πρόκειται για μια προσωρινή ανάπαυλα.

“Η ζήτηση θα είναι μειωμένη εφεξής και με δεδομένο ότι δεν θα χορηγηθεί 4η δόση στον γενικό πληθυσμό, ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αναπροσαρμοστεί, όταν χρειαστεί, όπως συνέβη και τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αυξήθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να είναι διαθέσιμα άμεσα ραντεβού για τους πολίτες μέσα σε 24 ή σε 48 ώρες”, είπε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η χώρα ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πάνω από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση είναι 74,9% στον γενικό πληθυσμό και 85,4% στους ενήλικες.

Επίσης πάνω από 7.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

Προς περαιτέρω άρση των περιορισμών – Στη 18η θέση στους εμβολιασμούς στους άνω των 60 η Ελλάδα

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.