Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός οδηγεί στην κανονικότητα – Ορατή η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος

Η επιστροφή στην καθημερινότητα, περνά μέσα από τον εμβολιασμό, παρά το γεγονός ότι επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, σημείωσε, ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και δεν απέκλεισε την επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος.

Η και Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι το εμβόλιο Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό όπως και αυτά της Sanofi και της Glaxo.

Χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου

Επανέλαβε επίσης ότι η επιτροπή έχει προτείνει 4η δόση του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους σε άτομα δηλαδή υψηλού κινδύνου. Ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

Επίσης για τα παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 – 11 ετών με ανοσοκαταστολή, έχει εγκριθεί τρίτη δόση, η οποία θεωρείται αναμνηστική.

Στους ενηλίκους, η τέταρτη δόση χορηγείται 3 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και στα παιδιά 4 εβδομάδες μετά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με mRNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες,  ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία.

Θεοδωρίδου για φυσική ανοσία 

Σχετικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από μόλυνση και μετά τον εμβολιασμό, οι γνώσεις συνεχώς εμπλουτίζονται με μελέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και στις δύο περιπτώσεις. Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού και αντιθέτως δημιουργεί την ενισχυμένη ανοσία, την υβριδική.

Εξάλλου, σύμφωνα με βρετανικό άρθρο, διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου. Όσον αφορά σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, τα στοιχεία έδειξαν μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα» πρόσθεσε.

«Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τέλος καλοκαιριού, διαφορετικά θα υπάρχει μια συνεχόμενη απειλή. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

 

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Η άρση των μέτρων αφορά μόνο στους εμβολιασμένους 

Γκάγκα: Γίνεται τεράστια προσπάθεια να ενισχυθεί το ΕΣΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.