Παπαευαγγέλου: Θα συνυπάρχουμε για αρκετό καιρό με τον ιό

Η συνολική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δίνει σημάδια αισιοδοξίας, ωστόσο θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό ακόμα διάστημα, τόνισε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους, χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.

Παπααευαγγέλου: Θα συνυπάρχουμε για αρκετό καιρό με τον ιό

Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει. Όπως ανέφερε δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες COVID.

Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως, συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημεώσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Πιστοποιητικό νόσησης για επαναμόλυνση

Για το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού σε όσους έχουν νοσήσει δεύτερη φορά, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν θα χορηγείται σε περιπτώσεις επαναμόλυνσης. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά «η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης».

«Κατανοούμε αυτό που έχει συμβεί τώρα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, είτε με το μονοδοσικό της J&J είτε με τα άλλα των 2 δόσεων, και νόσησαν την ώρα που πήγε να εκπνεύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, και, εφόσον είχε προϋπάρξει και προηγούμενη νόσηση, είναι η δεύτερη λοίμωξη», προσέθεσε.

«Σε αυτήν την ειδική ομάδα ασθενών θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης. Είναι διοικητικό το ζήτημα», κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης 

Γκάγκα: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα έρχεται το εμβόλιο της Novavax

Σαρώνει η παραλλαγή Όμικρον με 1.042 νέα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

Οι παγίδες για τον υγιή πληθυσμό από την ήπια νόσηση της Όμικρον και την 3η και 4η δόση του εμβολίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.