Παπαευαγγέλου: Το πανδημικό κύμα είναι σταθερά υψηλό – Νοσεί το 1,5% της χώρας

Για σταθεροποίηση της πανδημίας, έκανε λόγο κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αν και υπογράμμισε ότι «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη.

Σήμερα, όπως είπε,  υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά, τη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Όμικρον. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη και το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα».

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς  με COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα, με τους μισούς να είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Προειδοποίησε πως η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα και ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προστατεύει.

“Παρότι βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, μάς απασχολεί η πίεση στο ΕΣΥ και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, απάντησε σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων.

Σύνδρομο MIS-C

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης.

Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου και τόνισε πως ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκωνσης

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εεπίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών. «Οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την ελευθερία τους», είπε, για να συμπληρώσει ότι βαίνουμε σε μια κατάσταση που η «κοινωνική αποστασιοποίηση θα τηρείται όλο και λιγότερο».

Διαβάστε επίσης 

Τρία παιδιά διασωληνωμένα σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού

Μεταλλάξεις: 1.425 νέα κρούσματα με Όμικρον – 29 με Όμικρον 2

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.