Επιφυλάξεις ΕΜΑ για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συστήσει τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19  στον γενικό πληθυσμό, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης τύπου για την πορεία της πανδημίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

 

 

Από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann διαπιστώθηκε ότι όταν η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις.

Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Omicron και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων, που εγκρίθηκε μετά από μια περίοδο προβληματισμού, εφαρμόστηκε στο Ισραήλ ακριβώς για να συγκρατήσει το κύμα της νέας, άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Επιφυλάξεις ΕΜΑ για χορήγηση 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό

Υπό το φως αυτών και άλλων ευρημάτων, τόσο από κλινικές δοκιμές όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στον πραγματικό κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστεύει επί του παρόντος ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη σύσταση χορήγησης της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τονίστηκε επίσης ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σημείωσε επίσης πως στο μέλλον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη, καθώς αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.

Διαβάστε επίσης 

Αργεί η αποδρομή της COVID-19 λόγω της Όμικρον – “Όπλα” τα νέα εμβόλια και οι θεραπείες

Η εξαφανισμένη Αγαπηδάκη, ο φουρκισμένος Θεοκλής και ο γκρινιάρης Βαλτάς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.