Αλματώδης αύξηση στα παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19 – Τι λένε μέλη της Επιτροπής στο HS

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αλματώδης αύξηση στα παιδιά, που νοσηλεύονται με COVID-19. Όπως είναι λογικό, οι γονείς ανησυχούν πολύ για τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Το ποσοστό των παιδιών, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανέρχεται στο 25%. Όπερ σημαίνει ότι 1 στους 4, που νοσεί, είναι παιδί.

Στα νοσοκομεία της χώρας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το Healthstories, νοσηλεύονται 102 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρότερα των 4 χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα νοσηλεύονται:

  • 53 παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, ποσοστό 0,84%.
  • 15 παιδιά ηλικίας από 4 έως 11 ετών, ποσοστό 0,24%.
  • 34 παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών, ποσοστό 0,54%.

Παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία Παίδων.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος Δεκεμβρίου νοσηλεύονταν 45 παιδιά και στις 10 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν με COVID-19 70 παιδιά ηλικίας έως 17 χρόνων.

Αλματώδης αύξηση στα παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19 - Τι λένε μέλη της Επιτροπής στο HS
Η κα Μαρίζα Τσολιά

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μαρίζα Τσολιά:

“Στο νοσοκομείο μας (Παίδων “Η Αγία Σοφία”) έχουν μπει σήμερα 5-6 παιδιά και μπορεί να μπουν κι άλλα, έχουμε 24ωρη εφημερία που λήγει στις 8 το πρωί της Πέμπτης. Νοσηλεύονται 11 παιδιά και η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από ό,τι ήταν αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε είχαμε αύξηση στα περιστατικά”.

Σύμφωνα με την κα Τσολιά, τα περισσότερα παιδιά έχουν πυρετό, μόνο ένα 10χρονο παιδί νοσηλεύεται με πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

“Μπαίνουν περισσότερα παιδιά από τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο, αλλά φεύγουν γρήγορα, σε 2-3 μέρες παίρνουν εξιτήριο. Δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να τα κρατήσουμε λίγες μέρες παραπάνω, για λόγους παρακολούθησης. Το 33% των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες αφορούσε σε παιδιά – με τη μετάλλαξη Δέλτα το φθινόπωρο το ποσοστό ήταν 29%”.

Το περνάνε πιο ήπια

Αλματώδης αύξηση στα παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19 - Τι λένε μέλη της Επιτροπής στο HS
Η κα Μαρία Θεοδωρίδου

Η ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνει στο Healthstories ότι τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι αυξημένες οι νοσηλείες παιδιών, λόγω και των εποχικών ιώσεων.

“Σε κάθε περίπτωση το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλές νοσηλείες παιδιών, καθώς τα παιδιά συνεχίζουν να νοσούν πιο ήπια με την Όμικρον”, αναφέρει η κα Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είπε στο HS:

Αλματώδης αύξηση στα παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19 - Τι λένε μέλη της Επιτροπής στο HS
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου

“Ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται με COVID-19, είναι 1,8% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Είναι πιο πολλές οι εισαγωγές, αλλά ήπια η έκφραση της νόσου και μικρότερη η διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών αυτών”.

Ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσούν με COVID-19, όπως και ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται με κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην επικράτεια, δεν φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τους επιστήμονες. Οι ίδιοι, άλλωστε, είχαν επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε θα επέστρεφαν οι μαθητές στα σχολεία, θα σημειωνόταν αλματώδης αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά.

Το θετικό για το σύνολο των παιδιών, που κολλάνε COVID-19, είναι ότι περνάνε τη νόσο πιο ήπια.

Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 43.386, αποτελώντας το 18% του συνόλου των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, είχαν ανακοινωθεί περισσότερες από 240.000 κρούσματα σε παιδιά, ενώ την εβδομάδα 10-16 Ιανουαρίου, ο αριθμός των συνολικών διαγνώσεων ήταν μικρότερος και προσέγγισε τις 145.000.

Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Νότια Αφρική, το ποσοστό εισαγωγής στα νοσοκομεία για παιδιά κάτω των 4 ετών είναι 49% υψηλότερο κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, σε σχέση με την περίοδο που επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα.

Εξάλλου αύξηση στις εισαγωγές παιδιών παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όσο και στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Πώς επηρέασε η πανδημία την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Κόλπα για να μην θολώνουν τα γυαλιά σας όταν φοράτε μάσκα

3 τρόφιμα που πρέπει να τρώτε και 3 που πρέπει να αποφεύγετε

 

 

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.