Οικονόμου: Από 16/1 πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Λήγει στις 16 Ιανουαρίου η προθεσμία για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα.

Από 16/1 πρόστιμο 100 ευρώ

“Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι“, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη διάρεκια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο και υπενθύμισε ότι η απόφαση αυτή “λήφθηκε διότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι”.

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι

“Είναι επομένως μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την προστασία της δικής τους ζωής. Δεν υπάρχει, όμως υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης”, πρόσθεσε.

Γιατί παρατάθηκαν τα μέτρα

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και γι’ αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την απόφαση να παραταθούν για μια εβδομάδα -μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου- τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προαπαιτούμενο για την πρόσληψη υγειονομικών στο μέλλον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε: “Προς το παρόν είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης ότι όποιος υγειονομικός δεν εμβολιάζεται τελεί σε αναστολή, διάστημα που λήγει τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως να οδηγήσει εκτός του συστήματος υγείας όσους επιμένουν να παραμένουν στην κατάσταση αυτή. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με δεδομένο το ευρύτερο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το να υπηρετεί κανείς στο ΕΣΥ και να είναι θωρακισμένος και ο ίδιος, αλλά και ο κόσμος που πηγαίνει εκεί για να έχει την απαραίτητη νοσηλεία, πρέπει να τηρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Ο εμβολιασμός είναι μία θωράκιση που πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι, πρωτίστως όσοι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και άλλων ασθενειών”.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά”.
Όπως είπε, “μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών”.

“Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε”, πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι “εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Να γιατί δεν φέρνουμε εις πέρας τους στόχους μας

Nutri-score: Η βαθμολογία των τυποποιημένων τροφίμων, τα πάραδοξα και οι αδικίες

Πασίγνωστη ηθοποιός ξεσπά και συγκρίνει τα πρωτόκολλα των σχολείων με το Squid Game – «Κάθε μέρα λιγότεροι»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.