ΕΟΔΥ: Οδηγίες για θετικό κρούσμα στα σχολεία

Αναλυτικές οδηγίες, για την περίπτωση θετικού κρούσματος και τις στενές επαφές του στα σχολεία δίνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διευκρινίζει επίσης ότι, σε περίπτωση θετικού self-test μαθητή, δε χρειάζεται PCR αλλά rapid.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως παιδιά και εκπαιδευτικοί προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα:

Την εβδομάδα 10 έως 15 Ιανουαρίου, με 3 self tests (24ώρου) οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) και 1 self test (24ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου.

Από την εβδομάδα 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, θα προσέρχονται στο σχολείο με 2 self tests (24ώρου) οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες.

Θετικό κρούσμα κορονοϊού 

Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος, απομονώνονται όλοι, ανεξάρτητα από την ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού, επί 5 μέρες τουλάχιστον.

Για την επιστροφή στο σχολείο και μετά την πάροδο των 5 ημερών από την έναρξη συμπτωμάτων, απαιτείται για τους συμπτωματικούς απυρεξία πάνω από 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων.

Στενές επαφές 

Για την αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος προβλέπονται τα εξής:

Α. Σχολικές επαφές

Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες.
Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ:
Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
Παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων. Συνολικά, διενεργούνται 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0 – 1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχονται 2 rapid tests και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests των μαθητών και rapid tests των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού. Συνολικά, διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: selfh test.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self tests.

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο.

Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες.
Υποβάλλονται σε τεστ

Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα

Διαβάστε επίσης 

Σχεδόν 10.000 κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα σε μία ημέρα

Δ. Σαρηγιάννης: Πιθανή η αποκλιμάκωση της επιδημίας σε δύο μέρες – Η σχέση σχολείων και ΜΕΘ

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.