Θεοδωρίδου: Στόχος το 2022 να γίνει ενδημικός ο ιός – Απαραίτητη η 3η δόση εμβολίου

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας,  για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, προστατευμένοι είναι σε μεγάλο ποσοστό από την παραλλαγή Όμικρον, όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι ενώ όσοι έκαναν μόνο 2 δόσεις δεν είναι ασφαλείς.

«Οι συνλοιμώξεις μπορούν να συμβούν επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», δήλωσε η καθηγήτρια αναφορικά με τη μόλυνση από Δέλτα και Όμικρον.

Επικαλέστηκε μάλιστα, μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 815 άτομα που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον και οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι κατά 90% ήταν προφυλαγμένοι από εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με την τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Θεοδωρίδου: Στόχος το 2022 να γίνει ενδημικός ο ιός

«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της επιδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», τόνισε στη συνέχεια.

Η ίδια υπογράμμισε για μια ακόμα φορά πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει ενδημικός ο ιός υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης 

Delmicron και Florona οι νέοι συνδυασμοί που απειλούν να μας γυρίσουν πίσω

Σύσκεψη Μητσοτάκη για Όμικρον: Τι έρχεται για σχολεία, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και ανεμβολίαστους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.