Παπαευαγγέλου – Γκάγκα: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον- Πότε χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ

Έκρηξη νέων κρουσμάτων, έχει προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον και στη χώρα μας, όπως είπε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωσή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι νοσούν σήμερα, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 18-34 έτη. Η κα. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι έχει επικρατήσει με την θετικότητα να κυμαίνεται πάνω από το 2%.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά «Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορονοϊό», σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

Υψηλός αριθμός ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών 

Αναφέρθηκε και στον υψηλό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, πάνω από 380.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα άλλοι 100.000 άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου παρότι πέρασαν ήδη 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε,  6 στους 10 έχουν ήδη κλείσει ραντεβού.

Παρότι η Μετάλλαξη Όμικρον μοιάζει να είναι πιο ήπια και να έχει μειωμένη νοσηρότητα, σήμερα 4.000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ανέφερε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID είναι εξαιρετικά υψηλή αφού στη Αθήνα αγγίζει το 91% ενώ στη Θεσσαλονίκη του 96%.

Παράλληλα, εξήγησε τον λόγο που το rapid test βγαίνει αρνητικό, ενώ το PCR -δηλαδή το μοριακό- θετικό σε κάποιον που έχει νοσήσει.

Όπως ανέφερε, μελέτες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει διότι ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν έχουμε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι.

 Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:

Καταρροή
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα
Πονόλαιμο

Πιο σπάνια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν, βήχα, πονόλαιμο, υψηλό πυρετό αλλά απώλεια γεύσης-όσφρησης.

«Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε η κα. Παπαευαγγέλου.

 

Γκάγκα: Πότε χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ 

Από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι, αν είναι θετικό το Rapid test δεν απαιτείται PCR εκτός αν κάποιος επιθυμεί να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης.

Επεσήμανε ότι σήμερα είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας στα διαγνωστικά κέντρα με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες που θέλουν να κάνουν rapid test ή PCR τεστ.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν χρειάζεται μία οικογένεια για παράδειγμα να πηγαίνει συνεχώς για PCR το οποίο να σημειωθεί κοστίζει έως 60 ευρώ, καθώς και το Rapid test είναι αξιόπιστο.

Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

«Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

Διαβάστε επίσης 

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση και την καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Υπουργείο Υγείας: Σύσταση για self test τις γιορτές – Τα ατομικά μέτρα προστασίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.