ECDC για Όμικρον: Θα επικρατήσει στις αρχές του 2022- Απαιτείται επείγουσα δράση

Την ανάγκη επείγουσας δράσης με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι ότι το νέο στέλεχος πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της Όμικρον.

 

ECDC: Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει στις αρχές του 2022

Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον τους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.Κ

Τα προγνωστικά ωστόσο μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών (αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, χρήση μάσκας, τηλεργασία) και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης 

Αυξάνεται η διαπορά της Όμικρον στη χώρα- Στα 10 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Επιδημιολογικός Χάρτης: Η Λακωνία σε βαθύ κόκκινο

Με αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών, η είσοδος στην Ελλάδα από όλες τις χώρες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.