Εμβόλιο Pfizer : Η τρίτη δόση εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορονοϊού, ωστόσο η τρίτη δόση σχεδόν εξουδετερώνει, τη συγκεκριμένη παραλλαγή .

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της Όμικρον, μετά τις αρχικές τους εργαστηριακές δοκιμές, Biontech και Pfizer ανέφεραν ότι οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους είχαν χαμηλότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ωστόσο η τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η παραγωγή αυτής της ποσότητας εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι του ιδίου επιπέδου με αυτή που παρατηρήθηκε με τις δύο δόσεις του σκευάσματος απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις μετέπειτα μεταλλάξεις.

Εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλάγη Όμικρον 

Οι δύο εταιρείες, στην ανακοίνωση τους, πρόσθεσαν ότι, εάν χρειαστεί, μπορούν να χορηγήσουν τον –Μάρτιο του 2022– ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι «είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση». Και πρόσθεσε: «Το να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις και την ενισχυτική, παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για να αποτραπεί η μετάδοση της Covid».

Από την πλευρά του, ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία».

Ευρήματα μελέτης 

Οι ερευνητές ανέφεραν “εκτεταμένη αλλά όχι πλήρη” μείωση των αντισωμάτων στην περίπτωση δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά η προοπτική προστασίας φαίνεται καλύτερη μετά την τρίτη δόση.

Επίσης, τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν όχι ότι το εμβόλιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, απλώς ότι οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού.

Πιο θετική ήταν η διαπίστωση ότι όσοι άνθρωποι είχαν προηγουμένως μολυνθεί από Covid-19, πέραν του να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, διατηρούσαν “σχετικά υψηλά επίπεδα” προστατευτικών αντισωμάτων.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, “πιθανώς παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση μετά από λοίμωξη με Όμικρον”. Όπως είπε ο Σίγκαλ, “τα ευρήματα αυτά είναι καλύτερα του αναμενομένου. Όσα περισσότερα αντισώματα έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι προστατεύεσαι από την Όμικρον”.

Διαβάστε επίσης

Εισήγηση Επιτροπής για ανεμβολίαστους: Με rapid test η είσοδος σε τράπεζες και δημόσιο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.