Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών, φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τη Νότια Αφρική της ανακάλυψής της, η νέα παραλλαγή Όμικρον έχει καταγραφεί σε 38 χώρες και έχει προκαλέσει έναν άνεμο πανικού στον πλανήτη, ωθώντας αριθμό χωρών να σκληρύνουν τα υγειονομικά μέτρα τους, αλλά και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Όλο και περισσότερες χώρες ανακοίνωναν χθες, Παρασκευή, κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού η οποία, μολονότι ο ΠΟΥ λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι τώρα να υπάρχουν θάνατοι από αυτή, προκαλεί ανησυχία σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Όμικρον «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη» και να προκαλέσει «πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, το μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, που έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.

Τα κρούσματα

Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ευρωπαϊκή Ένωση συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), μέχρι χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 109 κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένδειξη πως οι μεταδόσεις είναι πλέον και τοπικές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες τρία πρώτα κρούσματα στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευση στους ξένους να εισέρχονται στην επικράτειά της και τους περιορισμούος των πτήσεων προς το νότιο τμήμα της Αφρικής.

Η Ισπανία εντόπισε επίσης το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, έναν εμβολιασμένο άνδρα 62 ετών που δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι.

Η Τυνησία και το Μεξικό ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα κρούσματά τους.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 5,9% φέτος, εξαιτίας κυρίως της ανισότητας της εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο.

Τι συμβαίνει στον πλανήτη

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, περίπου 65% των κατοίκων των πιο ανεπτυγμένων χωρών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι μόλις 7% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η εμφάνιστη της παραλλαγής είναι «η ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα, υπενθυμίζοντας την απειλή να δούμε «πολύ καινούριες παραλλαγές σε μέρη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό».

Πολλές άγνωστες παράμετροι

Μολονότι η νέα παραλλαγή φαίνεται εξαιρετικά μεταδοτική, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εξήγησε χθες πως δεν έχει λάβει «καμιά πληροφορία που να αναφέρει θανάτους οι οποίοι συνδέονται με την Όμικρον».

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες κάνουν τεστ για να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες και -μολονότι ελπίζω πως όχι- πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Συνολικά, η Όμικρον έχει εντοπισθεί σε 38 χώρες και η παραλλαγή έχει πλέον εξαπλωθεί στις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ, δήλωσε η τεχνική υπεύθυνη του οργανισμού για την Covid-19, η Μαρία Βαν Κέρχοβ, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ΠΟΥ θεωρεί «πιθανό» η παραλλαγή να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, σύμφωνα με μια νοτιοαφρικανική μελέτη, ο κίνδυνος να κολλήσεις και πάλι την Covid-19 είναι τρεις φορές μεγαλύτερος με την Όμικρον, απ’ ό,τι με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Στη Νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι ήδη κυρίαρχη και οι υγειονομικές αρχές επισήμαναν μια κορύφωση των μολύνσεων στα παιδιά, χωρίς να ξέρουμε μέχρι στιγμής αν συνδέεται με την Όμικρον.

Νέες απαγορεύσεις

Ποτέ μια παραλλαγή της Covid-19 δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική. Παντού στον κόσμο, οι ανακοινώσεις ριζικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.

Μετά την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ένας νόμος προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της χθες το βράδυ νέους περιορισμους, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των ντισκοτέκ από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα μείωσε την προθεσμία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου.

Η Ελβετία θα καταργήσει σήμερα την υποχρεωτική καραντίνα για την είσοδο των εμβολιασμένων στη χώρα, όμως θα σκληρύνει τις απαιτήσεις για τεστ.

Στην Ασία, την επομένη της ανακοίνωσης δύο κρουσμάτων από τη Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα, όλα ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Αφρική.

Προς το παρόν, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η ανεπάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης και της ιχνηλάτησης, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελούν «μια τέλεια συνταγή για να εμφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται παραλλαγές».

Διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων τα Moderna, AstraZeneca, PfizerBioNTech και Novavax, τόνισαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της Όμικρον. Η Ρωσία εργάζεται και αυτή για μια εκδοχή του Sputnik V της που να στοχεύει ειδικά αυτή την παραλλαγή.

Η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.233.111 ανθρώπους στον κόσμο και έχει μολύνει σχεδόν 265 εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε επίσης

Βαριέσαι το τρέξιμο; 8 αερόβιες ασκήσεις για την περίπτωσή σου!

Κάντε γιόγκα για λαμπερό και σφριγηλό πρόσωπο

Αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος – Οι τρεις αποχρώσεις και τι μπορεί να σημαίνουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.