Πώς να μιλήσετε σε κάποιον που διστάζει να κάνει το εμβόλιο για την COVID-19

Πώς να μιλήσετε με κάποιον που διστάζει να κάνει το εμβόλιο για την COVID-19, έτσι ώστε να μειωθούν οι φόβοι του.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο Κολοράντο των ΗΠΑ έχει υψηλά στις προτεραιότητές της την προσέγγιση των διστακτικών ανθρώπων απέναντι στο εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της Επιτροπής είναι ο Δρ Γκάμπριελ Λόκχαρτ, πνευμονολόγος και εντατικολόγος στο National Jewish Health στο Ντένβερ, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας από την αρχή.

Άλλο διστακτικός και άλλο αρνητής

Έχοντας ζήσει όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας μέσα σε ΜΕΘ βοηθώντας ασθενείς με COVID-19 να επιβιώσουν, ο Λόκχαρτ έμαθε ότι υπάρχει μια διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που μπορούν να επηρεαστούν και να εμβολιαστούν προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους και αυτών που δεν μπορούν να επηρεαστούν.

“Όταν προσεγγίζω άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, νομίζω ότι είναι πρώτα σημαντικό να διακρίνω αυτούς που είναι διστακτικοί στο εμβόλιο και αυτούς που είναι κατά του εμβολιασμού. Επειδή αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα, κατά τη γνώμη μου”, εξηγεί.

“Διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο σημαίνει ότι είναι ανοιχτοί στο να ακούσουν πληροφορίες και να μάθουν έγκυρες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μπορεί να μην θέλουν να κάνουν το εμβόλιο με κλειστά τα μάτια. Αλλά αν είναι πρόθυμοι να ακούσουν αυτές τις πληροφορίες, τότε μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο».

Από την άλλη πλευρά, λέει, “οι αντι-εμβολιαστές δεν θα ανταποκριθούν, ό,τι πληροφορίες και αν τους πείτε. Πάντα θα βρίσκουν μία πηγή ή ένα στοιχείο παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Συνήθως δεν ασχολούμαι τόσο πολύ με τους φανατικούς αντιεμβολιαστές επειδή πραγματικά δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη”.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές προσπάθειες μπορούν να πείσουν εκείνους που διστάζουν αλλά είναι ανοιχτοί να μάθουν περισσότερα για το εμβόλιο, λέει ο Λόκχαρτ.

Θέμα χρόνου ο εμβολιασμός των διστακτικών

Η Δρ. Julita Mir, ασκούμενη παθολόγος, λοιμωξιολόγος και επικεφαλής ιατρός του Community Care Cooperative (C3) στη Βοστώνη, τονίζει ότι χρειάζεται υπομονή. “Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι θέμα χρόνου. Όλοι κινούμαστε με διαφορετικούς ρυθμούς και η αποδοχή του ρυθμού των άλλων είναι το κλειδί.”

Μάθετε τις ανησυχίες τους

Επειδή μπορεί να υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί, εξαιρετικά προσωπικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να διστάζει να κάνει το εμβόλιο, “είναι καλύτερο να προσεγγίζετε τους ανθρώπους με υποστηρικτικό τρόπο και με σεβασμό και να ξεκαθαρίζετε ότι στόχος σας είναι να κατανοήσετε ποιες είναι οι ανησυχίες τους.” λέει ο Δρ Richard Seidman, επικεφαλής ιατρός του LA Care Health Plan.

“Δεν μπορούμε να υποθέσουμε τι σκέφτονται ή τι αισθάνονται οι άλλοι, επομένως είναι καλύτερο να ρωτάμε. Μόλις κατανοήσουμε τις ανησυχίες των άλλων πιο ξεκάθαρα, θα είμαστε καλύτερα σε θέση να συμμετάσχουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση για να εξερευνήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ανησυχίες τους.”

Οι ειδικοί συνιστούν να ρωτήσετε “αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σας αλλάξει την άποψη. Εάν πουν «εντελώς όχι», είναι πιθανώς καλή ιδέα να σταματήσετε και να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Αν τους πιέσετε δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα”.

Αλλά, προσθέτει, ότι εάν δείξουν κάποιο ενδιαφέρον μπορεί να είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν.

Πρώτα, όμως “ζητήστε την άδεια. Εάν συμφωνούν, προχωρήστε με προσοχή, μείνετε ήρεμοι και προσφέρετε πληροφορίες που είναι πιθανό να έχουν νόημα για το συγκεκριμένο άτομο.”

Ο Δρ Τσαρλς Μπέιλι, ιατρικός διευθυντής για την πρόληψη λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Providence St. Joseph και στο Νοσοκομείο Providence Mission στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, συνιστά να πείτε κάτι όπως: «Ανησυχώ για την απροθυμία σας να κάνετε εμβόλιο για την COVID επειδή νοιάζομαι για την υγεία και την ασφάλειά σας». Και προτού πάτε απευθείας σε παραδείγματα για το ποιους γνωρίζετε που έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν είχαν κανένα ή ελάχιστο πρόβλημα, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε από πού προέρχεται η απροθυμία».

Τι ερωτήσεις να κάνετε

Κάντε ερωτήσεις όπως: “Τι συγκεκριμένα σας κάνει να διστάζετε να εμβολιαστείτε αυτή τη στιγμή;”.

Ο Λόκχαρτ συνιστά «να βεβαιωθείτε πραγματικά ότι είναι μια αμφίδρομη συνομιλία». Αν αντιληφθείτε από πού προέρχεται αυτός ο δισταγμός, λέει, τότε είναι δυνατό να παρέχετε τις ακριβείς και σωστές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.

Χωρίς προσβολές

“Πάση θυσία, αποφύγετε τις προσβολές και την εξευτελιστική γλώσσα, που θα ήταν αντιπαραγωγική. Και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν μπορούν να πειστούν όλοι”.

Αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών σχετικά με το εμβόλιο

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία νόμιμων λόγων για τους οποίους μερικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ταχύτητα που αναπτύχθηκε το εμβόλιο.
  • Ασφάλεια.
  • Παραπληροφόρηση ή παρανόηση της επιστήμης.
  • Παρενέργειες.
  • Δυσπιστία προς την επιστήμη, την κυβέρνηση ή τις ιατρικές αρχές.
  • Υποκείμενες συνθήκες που πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους.

Ταχύτητα Ανάπτυξης

Για μερικούς ανθρώπους, η ανησυχία βασίζεται στην ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο και πόσο «νέα» φαίνεται η τεχνολογία mRNA. Αλλά ο Lockhart σημειώνει, αυτή η προσέγγιση για την ανάπτυξη εμβολίων “δεν είναι τόσο νέα. Είχαμε εμπειρία με την τεχνολογία mRNA τις τελευταίες δύο δεκαετίες.”

Κυρίως, μελετήθηκε για χρήση στη θεραπεία του καρκίνου και έχει επίσης διερευνηθεί για χρήση σε εμβόλια κατά της γρίπης , της λύσσας και του Ζίκα. Με όλο αυτόν τον έλεγχο, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει «μια καλή αίσθηση του προφίλ παρενεργειών όταν πρόκειται για την τεχνολογία mRNA».

Η ταχύτητα με την οποία διατέθηκαν αυτά τα εμβόλια προέρχεται από την προηγούμενη εμπειρία με την τεχνολογία mRNA και την προσέγγιση που ακολούθησαν οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές από νωρίς για να θέσουν υπό έλεγχο αυτήν την ανερχόμενη κρίση.

Δεν έγιναν συντομεύσεις

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι “δεν έγιναν συντομεύσεις ασφαλείας” για να τεθούν σε χρήση αυτά τα εμβόλια τόσο γρήγορα. «Η ταχεία ανάπτυξη διευκολύνθηκε κυρίως από τις μαζικές κρατικές επενδύσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα».

Λήφθηκαν όλα τα συνήθη βήματα ασφαλείας για την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων, και επειδή αυτή ήταν μια τόσο επείγουσα ανάγκη και ελεγχόταν εξαιρετικά, όλες οι δοκιμές διεξήχθησαν με τα πιο αυστηρά πρότυπα.

Οι αρχικές έρευνες

Οι αριθμοί μπορεί να δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Οι αρχικές έρευνες του εμβολίου Pfizer-BioNTech περιελάμβαναν περισσότερους από 43.000 συμμετέχοντες. Από την ομάδα που έλαβε το εμβόλιο (και όχι εικονικό φάρμακο) μόνο οκτώ άτομα ανέπτυξαν COVID-19. Αυτό συγκρίνεται με 162 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Από αυτές τις λοιμώξεις, οι 10 ήταν σοβαρές, αλλά μόνο μία από αυτές εμφανίστηκε στην ομάδα που εμβολιάστηκε και οι άλλες εννέα ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η δοκιμή του εμβολίου Moderna περιελάμβανε περισσότερα από 30.000 άτομα και μόνο πέντε περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο έναντι 90 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Από αυτές τις 90 περιπτώσεις, οι 30 ήταν σοβαρές. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 στην ομάδα του εμβολίου.

Το εμβόλιο μίας δόσης για τον φορέα αδενοϊού Johnson & Johnson δοκιμάστηκε σε σχεδόν 44.000 άτομα σε οκτώ χώρες. Υπήρχαν 116 περιπτώσεις COVID-19 στην ομάδα του εμβολίου και 348 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Από αυτά, μόνο δύο ήταν σοβαρά στην ομάδα του εμβολίου, σε σύγκριση με 29 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επτά άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου πέθαναν από COVID-19, ενώ κανένα δεν πέθανε στην ομάδα του εμβολίου.

Και για τα τρία εμβόλια, η FDA χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης επειδή ήταν “τουλάχιστον 50% πιο αποτελεσματικά από το εικονικό φάρμακο στην πρόληψη της COVID-19”, κάτι που συνάδει με τις οδηγίες του οργανισμού για τη χορήγηση άδειας.

Μερικά από τα βήματα δοκιμών έγιναν παράλληλα, γεγονός που αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο αυτές οι εταιρείες μπόρεσαν να συντομεύσουν το χρονοδιάγραμμα. Υπήρξε επίσης άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτό βοήθησε να προχωρήσουν τα πάντα πιο γρήγορα.

«Το ότι έγιναν πιο γρήγορα δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικό προϊόν», προσθέτει ο Lockhart.
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

Ασφάλεια

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι επίσης κοινές. Για παράδειγμα, οι ανησυχίες για πολύ σπάνιους θρόμβους αίματος ανάγκασαν τον FDA να διακόψει τη διανομή του εμβολίου Johnson & Johnson για 11 ημέρες τον Απρίλιο για να επανεκτιμήσει τα δεδομένα.

Ο κίνδυνος του συνδρόμου Guillain-Barre, μιας σπάνιας αυτοάνοσης νόσου, έχει επίσης τεκμηριωθεί με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Αλλά η προσωρινή διακοπή σε ένα νέο εμβόλιο ή ένα νέο φάρμακο δεν είναι ασυνήθιστο, και είναι ένα παράδειγμα του συστήματος ότι λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρθηκαν έξι περιπτώσεις θρόμβων αίματος και ένας θάνατος που σχετίζεται με το εμβόλιο J&J. Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί όταν έγινε η παύση στα μέσα Απριλίου. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου αίματος από το εμβόλιο J&J παρατηρήθηκε ότι ήταν κυριολεκτικά λιγότερες από μία στο εκατομμύριο. Ωστόσο, με μεγάλη προσοχή, η FDA διέκοψε τη χρήση του εμβολίου για να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι “είναι μια πολύ, πολύ μικρή ανησυχία και σε σύγκριση με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος με τη μόλυνση από COVID, είναι εξαιρετικά μικρός”, λέει ο Lockhart.

Ο φόβος για τη θρόμβωση

Μια μελέτη του Νοεμβρίου 2020 που διεξήχθη στο UC San Diego Health και με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 ασθενών με διάγνωση COVID-19 βρήκε ότι το 20% των ατόμων που νοσηλεύονται με σοβαρό COVID-19 θα αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Για τους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, το ποσοστό ήταν 31%. Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι οι θρόμβοι αίματος οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 74%. Επομένως, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου αίματος από το εμβόλιο είναι μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου αίματος από τον ίδιο τον COVID-19.

Ο Doggett σημειώνει ότι “σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στην ιατρική και στη ζωή, εγκυμονεί κάποιον εγγενή κίνδυνο. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, οι θεραπείες και οι διαδικασίες μπορεί να έχουν ακούσιες συνέπειες. Μερικές φορές οι κίνδυνοι και τα οφέλη είναι σχεδόν ίσα και η επιλογή του σωστού μονοπατιού είναι δύσκολη. Ωστόσο, με το εμβόλιο COVID-19, οι κίνδυνοι άρνησης εμβολίου είναι σαφείς και είναι σημαντικά μεγαλύτεροι, σχεδόν για όλους, από τον πολύ μικρό κίνδυνο του εμβολίου».

Οι γιατροί σταθμίζουν συνεχώς τον κίνδυνο έναντι του οφέλους οποιασδήποτε παρέμβασης και τα εμβόλια κατά της COVID έχει βρεθεί ότι είναι πολύ ωφέλιμα με εξαιρετικά μικρούς κινδύνους.

150 εκατ. έχουν  εμβολιαστεί στην Αμερική

Επιπλέον, υπάρχει σιγουριά στους αριθμούς, λέει ο Seidman. «Σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολύ λίγες σοβαρές παρενέργειες». Αυτό είναι εξαιρετική απόδειξη ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά πολύ ασφαλή.

«Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια έχουν εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας, το οποίο ελέγχεται τακτικά», λέει ο Δρ Eyal Leshem, διευθυντής του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Sheba και κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι οι δοκιμές ασφαλείας δεν είναι απλώς μια κατάσταση που γίνεται μεμονωμένα.

Αυτά τα εμβόλια παρακολουθούνται και αξιολογούνται συνεχώς. Οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφονται προσεκτικά και εάν προκύψει ανησυχία για την ασφάλεια, η χρήση θα σταματήσει μέχρι να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Χάπι Pfizer κατά της COVID-19 : Παραγωγή γενόσημου σε 95 χώρες

Πόσα λαμπάκια χρειάζεστε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας φέτος; Δείτε τον πίνακα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.