Συναγερμός σε κυβέρνηση, ΕΣΥ, αγορά ενόψει Χριστουγέννων

Συναγερμός για να μην χαθούν και τα φετινά Χριστούγεννα έχει σημάνει τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων. Και μπορεί η κυβέρνηση μέσω επίσημων και ανεπίσημων «οδών» να διαμηνύει ότι δεν τίθεται το ενδεχόμενο θέσπισης νέων περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους τύπου Ολλανδίας και Αυστρίας, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλεί έντονο σκεπτικισμό.

Στο «κόκκινο»

Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν χθες (14/11) στην κορυφή του επιδημιολογική χάρτη καταγράφοντας 862 και 691 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Eνώ στο «κόκκινο» παραμένουν Λάρισα (176), Μαγνησία (125) και Τρίκαλα (65). Εκείνο όμως που εγείρει σοβαρή ανησυχία είναι η αύξηση του αριθμού των νεκρών από κορονοϊό, καθώς από 70 το Σάββατο ανέβηκαν στους 80 χθες Κυριακή, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τρόμος στην αγορά

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της αγοράς παρακολουθούν με τρόμο τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών που κάνουν λόγο για 10.000 κρούσματα και 150 θανάτους ημερησίως μέχρι τα Χριστούγεννα. Και αυτό γιατί, καθώς οι ημέρες περνούν και πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στις γιορτές, η πιθανότητα για κάποιου είδους lockdown δεν απομακρύνεται.

Έπειτα από μια καταστροφική διετία λόγω πανδημίας είναι το τελευταίο που θέλουν να συμβεί καθώς για πολλές επιχειρήσεις που άντεξαν, μια νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων, τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση, ίσως να είναι η χαριστική βολή.

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία

Παράλληλα, η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας, μέρα με τη μέρα, γίνεται πιο δραματική. Τα ρεπορτάζ απο τις νύχτες εφημερίας στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνουν κλίμα πολέμου. Το σύστημα οριακά καταφέρνει να σταθεί όρθιο καθώς δέχεται καθημερινά αυξημένη πίεση από τους ασθενείς που συνωστίζονται για ένα κρεβάτι νοσηλείας ή ακόμα χειρότερα για ΜΕΘ.

Οι υγειονομικοί φωνάζουν πως και για όσους υπάρχουν κρεβάτια, δεν υπάρχει προσωπικό. Έχοντας περισσότερους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τα νοσοκομεία βλέπουν ως μόνη λύση την επίταξη και του ιδιωτικού τομέα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ μία μικρή ανάσα στη Θεσσαλονίκη, έδωσε η μεταφορά γιατρών από την Αθήνα.

Ραντεβού… αισιοδοξίας

Η μοναδική χαραμάδα ελπίδας έρχεται από την αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού για την πρώτη δόση. Η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα αφού πολλοί που ήθελαν να κλείσουν ραντεβού δεν βρήκαν διαθέσιμα νωρίτερα λόγω και όσων κάνουν την τρίτη αναμβηστική δόση.

«Μοντέλο» σούπερ μάρκετ

Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν επουδενί να τεθούν περιορισμοί στους εμβολιασμένους, εξετάζουν να επεκτείνουν και αλλού το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ με αλλαγή στην αναλογία πελατών / τετραγωνικά, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι εσωτερικοί χώροι.

Επιτάξεις

Η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών υγείας των γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Είναι ένα μέτρο που στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα δώσει «οξυγόνο» στο σύστημα υγείας. Ίδωμεν!

Διαβάστε επίσης 

Ο Δέμος και ο Άδωνις και το μπάχαλο με τα μονοκλωνικά

Απότομη άνοδος κρουσμάτων σε πολλές χώρες, lockdown σε Ολλανδία, κούρσα εμβολιασμών

Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2: Πώς δουλεύουν;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.