Εμβολιασμένοι: Ο λόγος που νοσηλεύονται με COVID-19

Οι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού μπορεί να αναπτύξουν COVID-19 και να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Γιατί όμως γίνεται αυτό, αφού το εμβόλιο προστατεύει πρωτίστως από τη νοσηλεία και το θάνατο;

Προκειμένου να διερευνηθεί το όφελος των εμβολίων έναντι της COVID-19 , είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, αν όταν νοσεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί, εμφανίζει πιο ήπια νόσο σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.

Έρευνα για τους εμβολιασμένους

Μία μελέτη αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο και τη νοσηλεία με λοίμωξη COVID-19.

Σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν αξιολογήθηκε η πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών : Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο JAMA Network.

Ανάμεσα σε 4513 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν (μέση ηλικία τα 59 έτη, 48,8% γυναίκες και 20,1% ανοσοκατεσταλμένοι): 1983 νόσησαν με COVID-19 και 2530 είχαν άλλο λόγο νοσηλείας σε νοσοκομείο (περιστατικά control).

Από όσους νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ανεμβολίαστοι ήταν το 84,2%.

Διαπιστώθηκαν λοιπόν τα εξής:

  • Η νοσηλεία με COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα να έχει ολοκληρώσει κάποιος τον εμβολιασμό. Αυτό αφορά τόσο το άλφα όσο και το δέλτα στέλεχος του ιού.
  • Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στους ανοσοεπαρκείς ασθενείς, παρά στους ανοσοκατεσταλμένους.
  • Σταδιακά ήταν λιγότερο ισχυρή 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με: το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer (5,8% έναντι 11,5%) και της εταιρείας Moderna (1,9% έναντι 8,3%).
  • Από τους 1197 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 το 11,9% ήταν εμβολιασμένοι.
  • Συγκριτικά με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί οι εμβολιασμένοι ήταν συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν συννοσηρότητες.
  • Χρειάστηκαν λιγότερο συχνά φροντίδα σε ΜΕΘ (24,6% έναντι 40,1%) και επεμβατικό μηχανικό αερισμό (7,7% έναντι 23%).
  • Από αυτούς οι μη εμβολιασμένοι αφορούσαν το 93,9% των περιπτώσεων που κατέληξαν σε επεμβατικό μηχανικό αερισμό και θάνατο.

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της προστασίας του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο έναντι στη νοσηλεία και τη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19. Συνάδουν δε με τα δεδομένα για μειωμένη νοσηρότητα των εμβολιασμένων.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομεία Ώρα Μηδέν – Διευθυντές ΜΕΘ περιγράφουν: «Δεν μπορούμε άλλο»

Γκάγκα: Κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη φροντίδα που χρειάζεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.