Πλεύρης: Τι είπε για επίταξη ιδιωτών γιατρών και κλείσιμο σχολείων

Τέλος στα σενάρια που κάνουν λόγο για κλείσιμο των σχολικών μονάδων, έβαλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά πιθανή η επίταξη γιατρών ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Τι είπε ο Θ. Πλεύρης για τα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε χαρακτηριστικά: «Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν» τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα είναι περιορισμένα διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Για να προσθέσει, τα σχολεία λειτουργούν υποδειγματικά με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Αποκλείεται το lockdown 

Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι ειδικοί εισηγηθούν την επιβολή lockdown ο υπουργός απάντησε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο εισηγητικό και πως τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή, θα κινούνται στην κατεύθυνση του ελέγχου της κινητικότητας και της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και όχι της τιμωρίας των εμβολιασμένων που νοσούν λιγότερο.

Πλεύρης: Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών αν χρειαστεί

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται.

Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση. Θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς.

Χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών «έσχατο μέτρο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.

Πλεύρης: Αναστολή υγειονομικών

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται. Για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.

Διαχειρίσιμη αν και πιεστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η πίεση στα νοσοκομεία είναι πιεστική αλλά διαχειρίσιμη.

Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν πάνω από 180 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid είναι πάνω από 2.000.

Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που πιέζονται πάρα πολύ, π.χ. η Θεσσαλία, η Βόρεια Ελλάδα. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η Αττική που αναμένεται να πιεστεί στις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει 200 κλίνες και τη Θεσσαλία γύρω στις 150 για τη διαχείριση περιστατικών Covid. Παράλληλα, γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται.

Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Covid στη Θεσσαλονίκη

Ο επόμενος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε Covid. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B

Ηνωμένο Βασίλειο: Μειώνονται τα κρούσματα ενώ δεν έχουν περιοριστικά μέτρα από το καλοκαίρι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.