Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B

Την πεποίθηση ότι η επιδημία δεν έχει ξεφύγει και ότι υπάρχει plan B για την αντιμετώπισή της, εκφράζει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Την ώρα που το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο και τα προγνωστικά μοντέλα μιλούν για 10.000 κρούσματα και για 100 θανάτους σε καθημερινή βάση τις επόμενες εβδομάδες, η κα Γκάγκα κάνει αυτοψία σε νοσοκομεία της Περιφέρειας και ανοίγει τα χαρτιά της για το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση των εμβολιασμών και για την κάλυψη των νοσοκομείων.

Κυρία Γκάγκα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πώς μπορεί να βοηθήσει στην εκστρατεία ενίσχυσης των εμβολιασμών;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Κι αυτό γιατί οι τοπικοί παράγοντες, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους στην Περιφέρεια, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Με τη δική τους σύμπραξη, αλλά και με τους τοπικούς γιατρούς, όπως και με τους τελειόφοιτους φοιτητές Ιατρικής, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές, που σήμερα δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς. Εμείς παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη και υποστήριξη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί μας φέρει πιο κοντά στη συλλογική ανοσία. Για τον σκοπό αυτό, συνεχίζουμε τις επισκέψεις σε όλη τη χώρα, συζητούμε με τους τοπικούς φορείς και επιλύουμε επιτόπου όσα ζητήματα προκύπτουν.

Οι προβλέψεις αναφέρουν 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα και αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους. Ποιο είναι το plan B του Υπουργείου Υγείας, αν όλα αυτά επαληθευτούν;

Υπάρχουν πράγματι  σχέδιο Α και σχέδιο Β. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος  είναι να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλοι ασθενείς, COVID και non COVID. Αυτό κάνουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί την τελευταία διετία, όσο δεν είχε ενισχυθεί για πολλά προηγούμενα χρόνια. Το ενισχύουμε ακόμη περισσότερο, με κίνητρα για ένταξη επιπλέον ιδιωτών γιατρών. Οι πιέσεις είναι ισχυρές, όμως το σύστημα αντέχει και θα αντέξει, χάρη στους ανθρώπους του, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Τελικά μας ξέφυγε ή όχι η επιδημία; Ο πρωθυπουργός λέει όχι, αλλά τα στοιχεία άλλα δείχνουν…

Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει. Εφαρμόζουμε ένα από τα ευρύτερα προγράμματα testing στην Ευρώπη, ώστε να εντοπίζονται οι ασθενείς και να αποτρέπονται οι εστίες υπερμετάδοσης. Και δίνουμε καθημερινή ενημέρωση, ώστε να είναι όλοι ευαισθητοποιημένοι.

Τόσο οι Έλληνες επιστήμονες, όσο και η διεθνής επιστημονική κοινότητα ανέμεναν ένα νέο κύμα της νόσου αυτή την περίοδο. Τα κρούσματα αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και είναι αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμού. Εκεί που τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, τα κρούσματα είναι περισσότερα. Γι’ αυτό παραμένει πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν, όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και για να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.

Τι να περιμένουμε από τα μονοκλωνικά αντισώματα και από τα χάπια της MSD και της Pfizer για τον κορωνοϊό;

Η χώρα μας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και θα είναι από τις πρώτες που θα παραλάβουν, τόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα, όσο και τις από του στόματος θεραπείες, όταν αυτές λάβουν την απαραίτητη έγκριση. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι επιστήμονες προσδιορίζουν τα κριτήρια χορήγησης των φαρμάκων, ώστε αυτά να χορηγηθούν σε όσους πρέπει και όπως πρέπει. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών και βασική προτεραιότητα παραμένει η πρόληψη της νόσου – ιδίως της βαριάς νόσου – μέσω του εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης

Γκάγκα: Ασφαλής και απαραίτητος ο εμβολιασμός στις έγκυες

Νέο «αρνητικό» ρεκόρ με 7.335 νέα κρούσματα- 65 θάνατοι- 477 διασωληνωμένοι

Μάχη με τη σκόνη: Γιατί εμφανίζεται τόσο γρήγορα μετά το ξεσκόνισμα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.