Πανδημία κορωνοϊού: Πάνω από 250 εκατ. κρούσματα – Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία με ρεκόρ μολύνσεων

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τη μόλυνση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν σήμερα Δευτέρα τα 250 εκατομμύρια.

Πανδημία κορωνοϊού παρά την αποκλιμάκωση της έξαρσης από τη παραλλαγή Δέλτα

Ορισμένες χώρες στην ανατολική Ευρώπη – ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ρωσία και η Ουκρανία – σημειώνουν ρεκόρ, παρότι η έξαρση που αποδιδόταν στην παραλλαγή Δέλτα αποκλιμακώνεται και αρκετά κράτη ανοίγουν ξανά το εμπόριο και τον τουρισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, με βάση την ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς. Ο ιός όμως συνεχίζει να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής Δέλτα.

Σε έναν χρόνο πανδημίας κορωνοϊού 50 εκατ. κρούσματα

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος προτού τα κρούσματα του νέου κορονοϊού να ξεπεράσουν το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως αρκετά κράτη έχουν ξεπεράσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας. Αυτό συνέβη χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία. Ωστόσο προειδοποιούν ότι: η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκεντρώσεις, στις γιορτές ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.

«Θεωρούμε ότι από τώρα ως το τέλος του 2022 είναι η χρονική περίοδος που θα ελέγξουμε αυτόν τον ιό. Θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους». Αυτό δήλωνε προ ημερών στο Ρόιτερς η Μαρία φαν Κέρχαουμπ, κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε 55 από 240 χώρες.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά από την εκδήλωση της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.

Χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης

Τα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης στην ανατολική Ευρώπη είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα μισά και πλέον κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη: ένα εκατομμύρια κάθε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Αρκετές περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως ενδέχεται να επιβάλλουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ή να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων εργασιακών χώρων. Το επίπεδο των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 σπάει ρεκόρ.

Πολλοί ηγέτες έχουν τονίσει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων ανοσοποίησης παντού, ειδικά στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Ο μισός και πλέον παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data. Το ποσοστό πέφτει κατακόρυφα – σε επίπεδο κάτω από το 5% – στα κράτη με τα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης

Πώς δρουν τα νέα χάπια για τον κορωνοϊό – Δύο διακεκριμένοι καθηγητές εξηγούν

Νόσος COVID-19: Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.