Πώς να υπολογίσω τους καθαρούς υδατάνθρακες όταν κάνω δίαιτα

Πώς να υπολογίσω τους καθαρούς υδατάνθρακες όταν κάνω δίαιτα; Τι είναι και γιατί έχουν σημασία;

Οι καθαροί υδατάνθρακες αναφέρονται στον συνολικό αριθμό υδατανθράκων στα τρόφιμα, μείον τους υδατάνθρακες που δεν θα απορροφήσει το σώμα.

Αυτό ξεκαθαρίζει η Natalia Groat, διαιτολόγος στην UW Medicine στο Ιατρικό Κέντρο Harborview στο Σιάτλ. Το κέντρο διαχειρίζεται η UW Medicine, η επίσημη επωνυμία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Βρες τους καθαρούς υδατάνθρακες

Από τους υδατάνθρακες πρέπει να αφαιρέσεις τις ίνες και τη ζάχαρη, για να βρείς τους καθαρούς υδατάνθρακες.

Η τήρηση της δίαιτας κέτο ή άλλης δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες απαιτεί αυστηρό περιορισμό της πρόσληψης καθαρών υδατανθράκων. Χρειάζονται σε περίπου 20 καθαροί υδατάνθρακες την ημέρα ή λιγότερο, ανάλογα με τη διατροφή.

Υπολόγισε τους καθαρούς υδατάνθρακες με λίγα μαθηματικά

Το να υπολογίσετε την καθαρή πρόσληψη υδατανθράκων απαιτεί να κάνετε λίγο μαθηματικά, λέει η Groat. Μια ετικέτα τροφίμων μπορεί να λέει τον συνολικό αριθμό υδατανθράκων σε μια συσκευασία ξηρών καρπών ή σε μια μερίδα μπρόκολο. Αυτά τα δύο τρόφιμα είναι ανάμεσα σε αυτά μπορείτε να φάτε σε μια δίαιτα κέτο ή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Αλλά οι ετικέτες δεν θα πουν τον αριθμό των καθαρών υδατανθράκων.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι καθαροί υδατάνθρακες είναι τα συνολικά γραμμάρια που περιέχονται σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μείον τα γραμμάρια φυτικών ινών και της ζάχαρης.

Επομένως, για να υπολογίσεις τους καθαρούς υδατάνθρακες πρέπει να αφαιρέσεις τα γραμμάρια φυτικών ινών και αλκοολών ζάχαρης.

Μπορείς να υπολογίσεις την καθαρή πρόσληψη υδατανθράκων ως εξής:

1. Διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων και μετρώντας.

Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μετρήσετε τους υδατάνθρακες, λέει η Groat. Π.χ. ας υποθέσουμε ότι ένα προϊόν περιέχει 11 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1/3 του φλιτζανιού και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αφαίρεσε τα 4 γραμμάρια φυτικών ινών και έχεις 7 γραμμάρια συνολικών ή καθαρών υδατανθράκων.

2. Χρήση εφαρμογών.

Υπάρχει ένας αριθμός δωρεάν εφαρμογών που μπορείςνα κατεβάσεις στο smartphone Μπορεί να βοηθήσουν να προσδιορίσεις τους υδατάνθρακες ανά μερίδα τροφίμων που μπορεί να μην έχουν ετικέτες. Αλλά πρόσεξε! Πολλές εφαρμογές τροφίμων υπολογίζουν τις αλκοόλες ζάχαρης ως υδατάνθρακες.

Πηγή: health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Μάχη με τη σκόνη: Γιατί εμφανίζεται τόσο γρήγορα μετά το ξεσκόνισμα

Με σήματα κινδύνου που είχε δει στο TikTok μία έφηβη ξέφυγε από τον βιαστή και απαγωγέα της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.