Σε ισχύ από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα – Αυστηροί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή τους

Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη προκειμένου να μπει ένα “φρένο” στην επέλαση του τέταρτου και πιο σφοδρού κύματος της πανδημίας, για να προστατεύσει τόσο τα περίπου 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ηλικίας 12 χρόνων και άνω έναντι του κορωνοϊού όσο και το σύστημα δημόσιας υγείας, που βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση, είναι σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 6.00.

Αυστηροί έλεγχοι

Εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι από 8.000 αστυνομικούς από σήμερα, 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα και συγκεκριμένα σε χώρους εστίασης, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εμπορικά κέντρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Με αυτόν τον τρόπο θα τσεκάρεται αν αυτοί που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα έχουν μαζί τους rapid test κι αν κατά την είσοδο τους έλεγξαν οι καταστηματάρχες.

Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Τα νέα μέτρα

Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, τα νέα μέτρα «κωδικοποιούνται» ως εξής:

Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας μέσα στη βδομάδα, μετά και από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται σε χώρους λατρείας, θα προσέρχονται στη δουλειά τους έχοντας την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δυο τεστ, είτε rapid test είτε τεστ PCR, την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.

Με αρνητικό rapid test ή τεστ PCR, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τους μικτούς χώρους διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτών χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού υγείας, τα παιδιά θα χρειάζονται self test για να έχουν πρόσβαση στους μεικτους χώρους.

Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα»).

Τέλος, οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Μπέρδεμα με τις Εκκλησίες

Μετά από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας εξέδωσε εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων και τη διενέργεια τεστ.

Επίσης, θέση της Εκκλησίας είναι κατά το δυνατόν οι ιεράρχες να συστήνουν στους ανεμβολίαστους πιστούς τον εμβολιασμό. Όλα αυτά σε ένα κλίμα πειθούς και προτροπής, χωρίς εξαναγκασμούς.

Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Στην εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Διαβάστε επίσης

Νέα συμφωνία Novartis- BioNTech για το εμβόλιο κατά της COVID-19

Κομισιόν: Δεν έχει ημερομηνία λήξης το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Long COVID : Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.