Κορωνοϊός: Τα λένε όλα τα προγνωστικά μοντέλα – Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Νοεμβρίου

Τις τελευταίες μέρες θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ένα «déjà vu». Όλο αυτό, που περνάμε με την επιδημία της COVID-19, το έχουμε ξαναζήσει. Τότε, βέβαια, δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τα κρούσματα… καλπάζουν και τα προγνωστικά μοντέλα λένε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο Νοέμβριος – cliché αλλά ισχύει – θα είναι δύσκολος. Οι επιστήμονες, μάλιστα, αναφέρονται και σε συγκεκριμένες, κρίσιμες ημερομηνίες.

Είναι γεγονός ότι τα μαθηματικά μοντέλα, στα οποία «μιλάει» ο αλγόριθμος, πέφτουν μέσα, δικαιώνοντας τους επιστήμονες και προετοιμάζοντάς μας, τρόπον τινά, για αυτά που θα ακολουθήσουν. Αυτά τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα έχουν ως βάση τους τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται και τους θανάτους.

Το στοίχημα του Νοεμβρίου

Ο διπλάσιος ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού συνιστούν ένα εκρηκτικό… κοκτέιλ. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα κρούσματα μπορεί να διπλασιαστούν και να ανέλθουν στις 10.000 την ημέρα.

Εκτίμησε, δε, ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος θα επέλθει στις 8-15 Νοεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Δήλωσε πως δεν θα εκπλαγεί, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τις 10.000.

Ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας είπε ότι ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση και έκανε, επίσης, λόγο για 10.000 κρούσματα τον Νοέμβριο, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα.

Μέτρα ελήφθησαν, αλλά έχουν… τρύπα. Οι εκκλησίες, κλειστοί χώροι υψηλού συγχρωτισμού κυρίως ηλικιωμένων, δεν χρειάζονται rapid test από τους ανεμβολίαστους. Ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μετατρέπονται καθημερινά σε εστίες υπερμετάδοσης.

Εφιαλτικές μέρες-Προγνωστικά μοντέλα 1-1

Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι, προέβλεψε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Μέσα σε μόλις δύο 24ωρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.850 κρούσματα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε επιπλέον εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε επιπλέον νοσηλείες σε ΜΕΘ και, δυστυχώς, και σε επιπλέον απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο περασμένο διήμερο πέθαναν 108 ασθενείς με επιπλοκές της COVID-19. Από την αρχή της επιδημίας μετράμε 16.109 θανάτους…

Εξάλλου την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς ανέρχεται πλέον στο 1.62.

Τέλος την ίδια περίοδο, το σύνολο των ασθενών ηλικίας από 4 έως 18 ετών είναι 6.682, αποτελώντας το 25% (-7.41% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε lockdown – Μας απασχολεί η θετικότητα στα τεστ

Edging: Η τεχνική που υπόσχεται μεγαλύτερους και πιο έντονους οργασμούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.