Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Υποχρεωτικά τεστ και για εμβολιασμένους μια φορά την εβδομάδα

Για μια πανδημία που αρχίζει να δείχνει ξανά το σκληρό της πρόσωπο κάνει λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μετά και τη ψυχρολουσία των 3.397 νέων κρουσμάτων χθες 25 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος θεωρεί πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της πανδημίας εκτός από τον εμβολιασμό (που όμως πια κινείται αργά) είναι τα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και μη.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή και τα παρατράγουδα που σημειώνονται σήμερα με τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό σε εκκλησίες στην γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει πως τα τελευταία βρίσκονται στη ουσία της χριστιανικής λατρείας και δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε καν.

Μιλώντας κατ αρχάς για το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης λέει: «Χθες πετύχαμε αρνητικό ρεκόρ. O εβδομαδιαίος μέσος όρος έφτασε τα 3.321 κρούσματα. Στις 25 Αυγούστου ήταν 3.200 περίπου. Σήμερα μπορεί να πετύχουμε και νέο αρνητικό ρεκόρ. Σε 10 ημέρες από τώρα αυτός ο μέσος εβδομαδιαίος όρος πολύ πιθανόν να έχει ήδη φτάσει στις 4.000 κρούσματα και στις 17 Νοεμβρίου στις 5.000».

Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί όσο λόγω χειμώνα θα κλεινόμαστε ολοένα και πιο πολύ μέσα, ο κρύος καιρός θα επικρατεί κι εμείς θα ανοίγουμε λιγότερα τα παράθυρα. Όπως το θέτει ο ίδιος: «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση αλλά μπορούμε να κρατήσουμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Αυτό γίνεται μόνο αν αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ για να σταματάμε τις αλυσίδες διασποράς».

Υποχρεωτικά τεστ για όλους μια φορά την εβδομάδα

Για τον καθηγητή στο ΑΠΘ όσον αφορά τον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ, τα νούμερα δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τον περασμένο Μάιο ήμασταν στα 600.000 τεστ ημερησίως, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμασταν στα 400.000 τεστ ενώ τώρα έχουμε πέσει στα 200.000. Κατά τον ίδιο: «Πρέπει όλοι να κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων. Η διαφοροποίηση εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων ως προς τα τεστ, όχι ως προς την είσοδο τους σε χώρους διασκέδασης, είναι μια λανθασμένη προσέγγιση.

«Ο εμβολιασμένος και επιμολύνεται και επιμολύνει. Υπάρχουν εμβολιασμένοι που μπορεί να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας και να ξεκινούν αλυσίδες διασποράς. Το να σταματάς αυτές τις αλυσίδες, αφού δεν έχεις αποκτήσει τέτοια ανοσία ώστε να σταματήσεις τη διασπορά είναι αυτή τη στιγμή το αμέσως επόμενο καλύτερο μέτρο μετά τον εμβολιασμό.Οι εμβολιασμένοι, δεδομένου ότι έχουν κάνει την υποχρέωσή τους, μπορούν να τα κάνουν δωρεάν».

Που μας βοηθούν τα self test και τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε έτσι

«Και ας λένε ότι τα self test έχουν μειωμένη αξιοπιστία, στο δια ταύτα μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ» σημειώνει ο κος Σαρηγιάννης και εξηγεί το γιατί. «Τον περασμένο Απρίλιο, όπου ο εμβολιασμός ήταν ακόμα χαμηλά, χρησιμοποιήσαμε τα self test σε μεγάλη κλίμακα, και τελικά αυτό λειτούργησε εξαιρετικά. Είναι τεστ φτιαγμένα να μην χάνουν τα θετικά και ας κάνουν λάθη. Τα θετικά τεστ οδηγούσαν σε μοριακά και rapid test και εκεί σε μεγάλο βαθμό επαληθεύονταν τα αποτελέσματα τους. Τους συγκεκριμένους θετικούς φορείς δεν θα τους είχαμε πιάσει εύκολα με τα τεστ μέσω ΕΟΔΥ μιας και πολύς κόσμος δεν είχε συμπτώματα για να κάνει τεστ».

Και τι θα συμβεί αν παραμείνουμε στον χαμηλό αριθμό τεστ ενώ τα κρούσματα συνεχίζονται να αυξάνονται; «Θα βαδίζουμε πια προς τη φυσική ανοσία και έτσι θα έρχεται και η φυσική αποκλιμάκωση. Αυτή θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα το κακό σενάριο γιατί πια θα μιλάμε για πολύ αυξημένα κρούσματα, με συνεπακόλουθη αύξηση στις ΜΕΘ και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Σε εκείνη τη φάση μπορεί να φτάσουμε και τα 9.000 και τα 10.000 κρούσματα και τους 100 νεκρούς κάτι που είδαμε για παράδειγμα να συμβαίνει στην Πορτογαλία. Στη συγκεκριμένη χώρα όμως, μετά από αυτή τη δραματική εξέλιξη, το ποσοστό του εμβολιασμού σκαρφάλωσε στο 80%. Η πανδημία έχει αρχίσει να ξαναδαγκώνει. Βλέπετε τι συμβαίνει στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία; Δεν είναι μακριά από εμάς, είναι χώρες με τις οποίες έχουμε επικοινωνία».

Η λανθασμένη αντίδραση στις εκκλησίες

Ο κος Σαρηγιάννης σχολίασε τέλος και το πάγιο ζήτημα της μη τήρησης των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στις εκκλησίες, στην γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα γιορτάζεται με μεγάλες τιμές, ως συνήθως, η γιορτή του Αγίου Δημητρίου. «Είναι κακές αυτές οι εικόνες στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου μάλιστα η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι συνεχόμενα αυξητική.

Στην ουσία όμως, το θέμα της τήρησης των κανόνων υγιεινής μέσα στην εκκλησία είναι κομμάτι του χριστιανισμού. Ας δούμε για παράδειγμα το έθιμο της νηστείας, ένα εξαιρετικά καλό υγειονομικό μέτρο την περίοδο που γίνεται. Η χριστιανική λατρεία εμπεριέχει από μόνη της στοιχεία υγειονομικής ασφαλείας. Είναι χριστιανικό να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Θα έπρεπε τα μέτρα να εφαρμόζονται χωρίς συζητήσεις και μόνο από την άποψη της χριστιανικής αγάπης για τον πλησίον».

Δείτε περισσότερα στο newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Σε πρώτο πρόσωπο: Μια ασθενής με νόσο Lyme εξομολογείται

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη Β. Ελλάδα, επίσκεψη της Μ. Γκάγκα – Βαρύς ο Οκτώβριος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.