Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου: Τι λέει το μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά

Στη σκιά των 6.700 κρουσμάτων και των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες ηλικίας από 18 χρόνων και πάνω. Ποιο ήταν, όμως, το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση και τις ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου;

Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου: Τι λέει το μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά
Η κα Μαρία Τσολιά

Επικοινωνήσαμε με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά και της ζητήσαμε να μας εξηγήσει την συγκεκριμένη απόφαση.

«Το θέμα μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής. Η απόφαση ελήφθη, διότι φαίνεται ότι η ανοσία μειώνεται μετά τη δεύτερη δόση και ότι τα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην επαναμόλυνση και στο να μεταδώσουν τα ίδια τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι μετά τη δεύτερη δόση η προστασία από το να νοσήσει σοβαρά κάποιος ή να πεθάνει δεν επηρεάζεται, παραμένει αρκετά υψηλή».

Πρώτη και τρίτη δόση οι άμεσοι στόχοι 

Η κα Τσολιά υπογράμμισε ότι ο πρώτος στόχος είναι η προσπάθεια να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ο δεύτερος στόχος είναι να κάνουν την τρίτη δόση, όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.

«Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα το εμβόλιο, χρειάζεται να ξεπεράσουν τον φόβο και τον δισταγμό. Βλέπουμε όλοι πόσο δύσκολα ελέγχεται αυτή η επιδημία. Πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εξάπλωση του ιού», επεσήμανε.

Για όλους όσοι κάνουν χημειοθεραπείες, έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή, έχουν κάνει μεταμόσχευση και είναι ευάλωτοι να νοσήσουν, η τρίτη δόση δεν είναι αναμνηστική, αλλά συμπληρωματική, όπως μας εξήγησε.

Προβληματισμός για τους νέους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των εφήβων.

«Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες κυκλοφορούν πολύ στην κοινότητα και μπορεί να μεταφέρουν τον ιό ενδοοικογενειακά και στον κοινωνικό περίγυρο. Στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και πρέπει να βελτιωθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού», κατέληξε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Αντίπαλο δέος» η δυσπιστία

Υπολογίζεται πως περίπου 1,1 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να κάνουν την τρίτη δόση, αλλά μόλις το 1/3 από αυτούς έχει προχωρήσει τη διαδικασία από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε άνοιξε η πλατφόρμα.

Το σκεπτικό πίσω από την τρίτη δόση του εμβολίου: Τι λέει το μέλος των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, Μαρία ΤσολιάΣτο μεταξύ την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να στέλνονται sms σε άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων, σε υγειονομικούς και σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Κανονικά, όπως αναφέραμε ήδη, πρέπει να έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, αλλά ίσως εκ παραδρομής;, ίσως από αγωνία;, ίσως από κεκτημένη ταχύτητα;, στέλνονται νωρίτερα, στο 5μηνο.

Διαβάστε επίσης

Τρίτη δόση εμβολίου και υποκείμενα νοσήματα: Ποιοι ανήκουν στις ομάδες Α και Β

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 6.700 κρούσματα- 59 θάνατοι, 434 διασωληνωμένοι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.