Η μετάλλαξη του κορονοιού από τη Ν. Αφρική που φοβίζει τους επιστήμονες, εντοπίστηκε στη Β. Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων από μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού – μετά και τον εντοπισμό του νοτιοαφρικανικού στελέχους εκτός από τις δεκάδες βρετανικές μεταλλάξεις που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί – επαναπροσδιορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Το σπάνιο και πιθανόν πιο ανθεκτικό στέλεχος της Νοτίου Αφρικής εντοπίστηκε σε ιερέα ο οποίος μάλιστα μολύνθηκε για δεύτερη φορά, ενώ δηλαδή είχε αναπτύξει αντισώματα.

Η ανησυχία των επιστημόνων έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός αυτός εμφανίζεται πιο μεταδοτικός και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες περιορισμού της διασποράς, η οποία αυξάνεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τη γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων, βρέθηκαν επιπλέον 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών.

Εξ αυτών, τα 107 φέρουν το στέλεχος Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοινώς λεγόμενο βρετανική μετάλλαξη, ενώ ένα αποδείχθηκε θετικό στη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στη νότια Αφρική (Β.1.351), γνωστή ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Συνολικά, έχουν βρεθεί 174 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη.

Από τα χθεσινά, 107 νέα περιστατικά της “βρετανικής” μετάλλαξης, τα 80 είναι στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα 9 από νοσοκομεία.

Στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, όλα από την κοινότητα, στην Πάτρα 11 (όλα από νοσοκομεία), στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα στην κοινότητα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.