Ο κορονοϊός τείνει να γίνει εποχική λοίμωξη; Τι απαντούν οι ειδικοί

Ο κορονοϊός είναι μια εποχική λοίμωξη που συνδέεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα της υγρασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας. της Βαρκελώνης.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο «Nature Computational Science» καταρρίπτουν την αρχική εκτίμηση ότι η εποχή δεν αποτελούσε παράγοντα μετάδοσης του κορονοϊού.

«Το ενδιαφέρον σχετικά με το εάν ο κορονοϊός εντάσσεται στις εποχικές λοιμώξεις γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης». Εξηγεί ο Xavier Rodó. διευθυντής του προγράμματος «Climate and Health στο ISGlobal» και συντονιστής της μελέτης.

Έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας στο αρχικό στάδιο διάδοσης του ιού SARS-CoV-2, που. προκαλεί τη λοίμωξη του κορονοϊού σε 162 χώρες στις πέντε ηπείρους, προτού εφαρμοστούν μέτρα. για την προστασία της δημόσιας υγείας και ατομικά μέτρα προστασίας.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα στην αρχή της επιδημίας. (R0) Και της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν πώς αυτή η σύνδεση μεταξύ εποχής και ασθένειας εξελίχτηκε με την πάροδο του χρόνου. και το κατά πόσο επαναλαμβανόταν. σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες.

Χρησιμοποίησαν μια στατιστική μέθοδο που αναπτύχθηκε. ειδικά για τον εντοπισμό παρόμοιων τέτοιων προτύπων παραλλαγών. σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Η αρνητική συσχέτιση επαναλήφθηκε και σε αυτή την περίπτωση καθώς και τόσο στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύμα. της πανδημίας σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες ο ρυθμός μετάδοσης του ιού ήταν υψηλότερος. όταν επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία.

Η εξασθένιση των πρώτων επιδημικών κυμάτων συνέπεσε με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Αντίθετα το δεύτερο κύμα εντάθηκε όταν έπεσαν οι θερμοκρασίες και η υγρασία.

Αυτό το μοτίβο «έσπασε» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλες τις ηπείρους.

Πώς εξηγείται αυτό;

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί αν λάβουμε υπόψιν μας διάφορους παράγοντες, όπως η κινητοποίηση του πληθυσμού. τον τουρισμό. και τη λειτουργία του κλιματισμού». εξηγεί ο Alejandro Fontal, ερευνητής στο ISGlobal.

Η διαπίστωση αυτή της εποχικότητας του κορονοϊού θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μετάδοση του ιού. Καθώς όταν η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα. έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται το μέγεθος των αερολυμάτων.

Διαβάστε επίσης

Τρομάζουν οι θάνατοι – Θα επιστρέψουν τα μέτρα;

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.