Τρομάζουν οι θάνατοι – Θα επιστρέψουν τα μέτρα;

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και οι εκτιμήσεις από τα μαθηματικά μοντέλα για πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα τον Νοέμβριο, αλλά και οι αυξημένοι θάνατοι, είναι άλλο ένα ηχηρό “χαστούκι” στην κοινωνία. Έρχεται να υπενθυμίσει ότι παραμένουμε ανοχύρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό, από τον οποίο λέγαμε ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει ως τώρα.

Το αρνητικό ρεκόρ 5μήνου στους θανάτους – 63 ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ – τρομάζει, όπως και η άσχημη γενικά επιδημιολογική εικόνα. Και το αγωνιώδες ερώτημα αναδύεται ξανά: Θα επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα;

Να μία, ακόμη, δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Βλέπει ότι η επιχείρηση Ελευθερία “πάει στον βρόντο” και έχει δεύτερες σκέψεις ως προς την όλη διαχείριση της επιδημίας.

Ο ρόλος της γρίπης

Οι ΜΕΘ γεμίζουν ανεμβολίαστους, οι διακομιδές ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού στα Επείγοντα δεν σταματούν και η πίεση στο ΕΣΥ οδήγησε σε έκτακτη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το νέο στέλεχος της εποχικής γρίπης “αντιστέκεται” στο εμβόλιο, καθιστώντας πιο πιθανές νοσηλείες και θανάτους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώνει ότι ο κύριος τύπος του ιού της γρίπης, που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα, είναι ο Α (και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2), που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα και συνδέεται με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Θάνατοι και κρούσματα φέρνουν ξανά μέτρα;

Στη σκιά όλων αυτών των δεδομένων, ψύχραιμες επιστημονικές φωνές αναφέρουν ότι κάποια από τα μέτρα πρέπει να επιστρέψουν. Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει πει ότι, ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι εκάστοτε συνθήκες, θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στις συσκέψεις των αρμόδιων στελεχών η συζήτηση για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων δεν λείπει ποτέ στ’ αλήθεια. Αλλά οι επίσημες δηλώσεις περί του αντιθέτου δυσκολεύουν την κατάσταση, μετά και τη ζημιά, που έχει υποστεί η εγχώρια Οικονομία.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία, 21 περιοχές της χώρας μας είναι, πλέον, στο “κόκκινο”. Ανοδική είναι η πορεία στις νέες λοιμώξεις και στην Αττική τις τελευταίες μέρες. Ο επιδημιολογικός χάρτης θυμίζει παλιότερες, δύσκολες μέρες.

Παράλληλα σχεδόν 3 στα 10 κρούσματα (ποσοστό 27%) αφορούν σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών. Πιο συγκεκριμένα, στις 5.970 ανέρχονται τα παιδιά, που νοσούν με COVID-19 την εβδομάδα 18-24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας

Γρίπη: Θα επανέλθει δριμύτερη μετά την απουσία της

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.