Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19

H παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19. Αποτελεί όμως και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση.

Επίσης, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, την long COVID.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό το γεγονός δεν έχει καθολικά αποδειχθεί ως τώρα.

Νέα μελέτη σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά  και τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Συμπεριέλαβε περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για κορωνοϊό αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Περίπου δύο τρίτα (2/3) των συμμετεχόντων σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν υπέρβαροι (Δείκτης Μάζας Σώματος, ΔΜΣ 25-30 kg/m2) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ >30 kg/m2).

Τα ποσοστά είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

Βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματολογία σε σύγκριση με τα νορμοβαρή άτομα (67% έναντι 34%).

Επίσης, είχαν μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα (μέσος όρος 7 ημερών έναντι 4 ημερών). Είχαν και περισσότερα συμπτώματα σε αριθμό, όπως συνδυασμό βήχα και δύσπνοιας. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και εφήβους.

Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν:

  • Χρόνια συστηματική φλεγμονή.
  • Ανοσολογική δυσλειτουργία.
  • Ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τα αποτελέσματα αυτά.

Τα στοιχεία που έχουμε συνολικά ως τώρα μας ωθούν ως επιστήμονες να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών.

Διαβάστε επίσης

Τατουάζ: Πότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C

Τρομάζουν οι θάνατοι – Θα επιστρέψουν τα μέτρα;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.