Κορονοϊός: Καθησυχασμός για μεταλλάξεις και εμβολιασμούς – Προσλήψεις στα εμβολιαστικά κέντρα

Χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και για την απρόσκοπτη πορεία των εμβολιασμών, εμφανίστηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Αντίθετα, η κα. Θεοδωρίδου εξέφρασε την ανησυχία της για την εστία κορονοϊού που έχει ξεσπάσει με 11 μέλη του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πάτρας “Αγ. Ανδρέας”.

“Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε πως είναι εξαίρεση, πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, λόγω μη εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών. Θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το «δώρο» του εμβολίου”, είπε χαρακτηριστικά αποδίδοντας σε αμέλεια ή κούραση το χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό των υγειονομικών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

“Προστασία από ένα εμβόλιο δεν σημαίνει μόνο την ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις. Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και εμβόλια», τόνισε.

Αναφερόμενη στην νέα εστία κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι μετά την εκδήλωση κορονοϊού με μεταλλαγμένο στέλεχος σε δεκάδες εμβολιασμένα άτομα, η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι υπάρχει το παράθυρο από την ημέρα του εμβολιασμού μέχρι την ανάπτυξη αντισωμάτων, οπότε μπορεί να συμβεί η μόλυνση, αλλά ευτυχώς όλοι είχαν ήπια συμπτώματα και αυτό μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι περίπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας η επιστήμη έκανε άλματα και έχουμε πλέον εμβόλια. Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο, εκείνο της AstraZeneca για χρήση στους άνω των 18 ετών.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών (λόγω μικρού δείγματος ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου).

Εντούτοις, το μικρό δείγμα υπάρχει προοπτική να γίνει σύντομα μεγάλο με 7.500 άτομα από μελέτη στην Αμερική, και επίσης θα υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του στη Βρετανία.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί εκ των οποίων σήμερα 21.841. Σημειώνεται ότι 244.652 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Θεμιστοκλέους: 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 680.000 κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις.

“Έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και άλλες 100 κινητές μονάδες αυτή τη στιγμή ενεργές. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα κέντρα, ενώ θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις, με πάνω από 1.500 άτομα που θα εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Προσλήψεις

Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις από 1.000 άτομα για τον εμβολιασμό και έχουν ήδη προσληφθεί 500 άτομα. Θα ανοίξουν άλλα 300 κέντρα τον Φεβρουάριο, συνολικά 700″, είπε.

Σήμερα παραλάβαμε από την Pfizer άλλες 90.000 δόσεις και αναμένουμε συνολικά 1.140.000 δόσεις και 240.000 μέχρι τέλη Μαρτίου από την Moderna. Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με την Astrazeneca ενημερωθήκαμε ότι συνολικά θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι 70ρηδες

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις πολύ υψηλού κινδύνου και στα άτομα 70-75 και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί.

Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με την Johson & Johnson ενημερωθήκαμε ότι θα παραλάβουμε συνολικά περίπου 1,3 εκατ. εμβόλια».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.