Πράσινο φως για την ενισχυτική δόση των εμβολίων της Moderna και της Johnson & Johnson από τον FDA

O FDA έδωσε μόλις την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το πράσινο φως για την ενισχυτική δόση των εμβολίων των Moderna και Johnson & Johnson.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση.

Τα κριτήρια για την ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna

Όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μπορούν να λάβουν τρίτη δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο. Κυρίως αν πληρούν κάποιο από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Αν είναι άνω των 65 ετών
  • Αν είναι 18 έως 64 ετών αλλά είναι σε κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 λόγω κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας
  • Αν είναι 18 έως 64 αλλά είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (σωφρονιστικά καταστήματα, μονάδες φροντίδας ηλικίας ηλικιωμένων, εργασία στον τομέα της υγείας)

Αυτές είναι οι ίδιες ομάδες για τις οποίες δόθηκε έγκριση για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer το Σεπτέμβρη.

Μισή δόση

Η δόση ενίσχυσης του εμβολίου Moderna είναι η μισή δόση από την αρχική, τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με Moderna μπορεί να λάβει μία δόση ενίσχυσης ακόμα και με Pfizer ή Johnson αν ανήκουν σε κάποια κατηγορία από αυτές.

To εμβόλιο Johnson & Johnson

Όσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Το γεγονός αυτό αντανακλά τη μειωμένη προστασία που παρέχει η αρχική μία δόση, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβολιαστικά σχήματα.

Δεν προτείνεται κάποιος συνδυασμός εμβολίων έναντι κάποιου άλλου.

Παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson και έλαβαν δόση ενίσχυσης με το ίδιο εμβόλιο είχαν πολύ μικρότερη αντισωματική απάντηση σε σχέση με όσους έλαβαν κάποιο mRNA εμβόλιο.

Προφίλ παρενεργειών

Ο λόγος της έγκρισης για οποιονδήποτε διαφορετικό συνδυασμό σχετίζεται με το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν περιγραφεί για κάθε εμβόλιο.

Για παράδειγμα ο FDA έχει ανακοινώσει αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση σε γυναίκες 18 έως 49 ετών.

Για το εμβόλιο της εταιρείας Moderna έχει περιγραφεί η σπάνια επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας για άνδρες κάτω των 40 ετών και ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί και το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση ενίσχυσης λόγω ανοσοκαταστολής.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Οστεοπόρωση: Εκστρατεία ενημέρωσης «Γερά Οστά»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.