Νέο μοντέλο προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται για τους ασθενείς με κορωνοϊό

Ένα νέο και ολοκληρωμένο μοντέλο προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται η χώρα για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Το μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου COVID-19 ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα σύστημα αξιολόγησης της επάρκειας των καθημερινών τεστ COVID (PCR και Rapid). Τα αποτελέσματα που προκύπτουν φάνηκε ότι είναι σταθερά αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εξάπλωσης του ιού στην επικράτεια.

Την επιστημονική ομάδα αποτελούν ο Βιοπληροφορικός Δημήτρης Νικολούδης, η Βιοχημικός/Μοριακή Βιολόγος Ασημίνα Χιωνά, και ο Παθολόγος/Ηπατολόγος Δημήτριος Κουντουράς.

Όταν το υπολογιστικό μοντέλο επιβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός καθημερινών τεστ, τότε γίνεται εφικτός ο έγκαιρος προσδιορισμός και η έγκαιρη προειδοποίηση, με ορίζοντα δύο εβδομάδων, για τις καθημερινές ανάγκες που θα προκύψουν μελλοντικά σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Το προβλεπτικό μοντέλο 2 εβδομάδων που αναπτύχθηκε έδειξε αναδρομική ακρίβεια με απόκλιση μόλις +/- 7 κλινών ΜΕΘ COVID μεσοσταθμικά.

Η σύγκριση έγινε  με τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία 10 μηνών, περιλαμβανομένων και των δύο μεγάλων κυμάτων της πανδημίας.

Σχήμα 1. Σύγκριση των προβλέψεων σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 με τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία 10 μηνών (17/10/2020 με 8/8/2021).

Συνεπικουρικά των προβλέψεων, το τελικό μοντέλο παρέχει και μαθηματικά εργαλεία για επαυξημένη επίγνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, π.χ. της νοσηρότητας ή της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των νέων μεταλλάξεων και του εμβολιασμού.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και υπολογίζει ότι στη χώρα μας διενεργείται ικανός αριθμός τεστ, σταθερά από τα τέλη Αυγούστου του 2020.

Επίσης δείχνει ότι η νοσηρότητα του ιού Sars-Cov2 φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 10 φορές από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Κατά 24% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι νέων λόγω COVID-19, τι πάει λάθος

Φοβία για τα αεροπλάνα και τις αεροπορικές πτήσεις

Συμπληρώματα πρωτεϊνών: Πόσο αποτελεσματικά είναι στους αθλητές

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.