Κατά 15% αυξήθηκαν οι νοσηλείες λόγω COVID-19 – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

Μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης στις νοσηλείες λόγω COVID-19, σημειώθηκε αύξηση 15% και πλέον το 70% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένο, όπως και το 30% των συνολικών κλινών για κορωνοϊό.

Την ώρα που ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα από τα μέτρα ελευθερίας σε εστίαση και ψυχαγωγία για τους εμβολιασμένους και ο καιρός αρχίζει να δείχνει τα… δόντια του, την περιρρέουσα ανησυχία εντείνει και η ελαφριά αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,03 από 1,01. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας μολυσμένος από κορωνοϊό μολύνει άλλον έναν.

Αναλυτικά οι νοσηλείες

Με βάση τα στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.000. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,3.

Αντίστοιχα, το επταήμερο που είχε προηγηθεί, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 1.131, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.055. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,07.

Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις παραμένουν μείζονα ζητήματα. Οι αυξημένες εισαγωγές συνεπάγονται αυξημένες διασωληνώσεις  – 343 χθες – και οι θάνατοι παραμένουν σταθερά πάνω από 30 – 31 χθες.

Τα μαθηματικά μοντέλα εκτιμούν ότι τις προσεχείς ημέρες θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση σε κρούσματα και σε θανάτους. Ειδικά για την Β. Ελλάδα κάποιοι ειδικοί εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους λόγω των μέτρων “απελευθέρωσης” στους εμβολιασμένους.

Χθες στα 14 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν 298 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 68 σε ΜΕΘ. Στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οι αντίστοιχες νοσηλείες ήταν 266 και 61 αντίστοιχα. Οι δύο περιφέρειες αφορούν στη Β. Ελλάδα.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις, πάντως, φθάνουν ως τα Χριστούγεννα, οπότε θεωρείται πιθανό να έχουμε επιπλέον 2.500 με 2.700 θανάτους στη χώρα, λόγω επιπλοκών της COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν rapid test σε 188 σημεία σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου

Θάνος Πλεύρης: Η πανδημία ανέδειξε τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.