Προνόμια και ελευθερίες: Ανακούφιση για τους εμβολιασμένους, προβληματισμός από τους επιστήμονες

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει την συνολική πρόταση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, τα προνόμια και τις ελευθερίες που θα έχουν οι εμβολιασμένοι.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η κεντρική ιδέα για τα προνόμια και τις ελευθερίες των εμβολιασμένων είναι οι δραστηριότητες να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην προ κορονοϊού εποχή για τους εμβολιασμένους.

Ορισμένα από τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα είναι:

  • Οι εμβολιασμένοι σε χώρους όπου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες.
  • Μειώνονται οι περιορισμοί για αναγκαστικά καθήμενους στην εστίαση και γενικότερα τη διασκέδαση για τους εμβολιασμένους.
  • Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες και στις κόκκινες περιοχές, όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα, όπως πχ η απαγόρευση κυκλοφορίας ή λειτουργία της εστίασης με μουσική κλπ.
  • Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα του λιανεμπορίου, ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα και ως προς τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, με την χρήση της μάσκας, ωστόσο, να παραμένει υποχρεωτική εφόσον τα μαγαζιά θα επισκέπτονται.

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες

Η Επιτροπή Επιδημιολόγων πάντως έχει εισηγηθεί και την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες αλλιώς θα απαιτείται rapid test για κορονοϊό.

Ο προβληματισμός και οι ενστάσεις που διατυπώνονται από τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι ειδικά στο χώρο της διασκέδασης που συνήθως οι θαμώνες είναι νεαρής ηλικίας, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι υψηλά και κυμαίνονται μεταξύ 57-62%.

Διαβάστε επίσης

ΕΔΟΕΑΠ: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

Χοληστερίνη: Τα σημάδια στα πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.