Να εμβολιαστώ ταυτόχρονα για γρίπη και κορονοϊό; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Η επανεμφάνιση της γρίπης μετά από σχεδόν 2 χρόνια είναι κάτι που προβληματίζει και αναμένεται από τους επιστήμονες και γι αυτό το λόγο συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, παρά το γεγονός ότι πέρσι η λήψη προστατευτικών μέτρων έναντι του κορονοϊού “ισοπέδωσε” τη γρίπη.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στους περισσότερους είναι αν και κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να εμβολιαστεί κάποιος και για τους δυο ιού, τον κορονοϊό και τη γρίπη.

Χωρίς αρνητικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να κάνουν ταυτόχρονα ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 και ένα αντιγριπικό, χωρίς, να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού τους σε κανένα από τα δύο εμβόλια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στα εμβόλια δρα Ρατζίκα Λάζαρους του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερς, και οι βρετανικές “Γκάρντιαν” και “Ιντιπέντεντ”, μελέτησαν 679 εθελοντές που έκαναν διαδοχικά την ίδια μέρα και τα δύο εμβόλια, ένα στο κάθε χέρι, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα ελέγχου το ένα από τα δύο εμβόλια ήταν εικονικό (πλασίμπο).

Έξι συνδυασμοί εμβολίων

Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια (FluAd, Flublok, Flucelvax), καθώς επίσης τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca κατά του κορονοϊού (σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για τη δεύτερη δόση), δηλαδή δοκιμάστηκαν έξι συνδυασμοί.

Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους συνδυασμούς οι όποιες παρενέργειες από τον διπλό εμβολιασμό ήταν ήπιες έως μέτριες. Οι συνηθέστερες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, προσωρινή κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη με την ονομασία ComFluCov (Combining Influenza and Covid-19 Vaccination), για την οποία δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό (επίκειται στo “The Lancet”), βρήκε ότι το 97% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν μελλοντικά τα δύο εμβόλια στο ίδιο ιατρικό ραντεβού. Οι ερευνητές υπέβαλαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας.

Διατήρηση της ανοσιακής ανταπόκρισης

«Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν εγείρει ανησυχίες ασφάλειας και διατηρεί την ανοσιακή ανταπόκριση και στα δύο εμβόλια.

Έτσι, είναι δυνατό να προστατευθούν οι άνθρωποι τόσο από την COVID-19 όσο και από τη γρίπη στο ίδιο ραντεβού.

Και τα δύο εμβόλια μαζί

Αυτό είναι ένα πραγματικό θετικό βήμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα ραντεβού για όσους κάνουν και τα δύο ραντεβού, μειώνοντας έτσι τον φόρτο εκείνων που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας», ανέφερε η δρ Λάζαρους.

Άλλοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι υπάρχει μια μακρά παράδοση ταυτόχρονου εμβολιασμού των ανθρώπων για περισσότερες από μία νόσους και ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα οι συνταγές για το εμβόλιο της γρίπης

Τα πολλά καρπούζια του Θάνου Πλεύρη, η απομάκρυνση Αρκουμανέα και η σαφής απουσία Χαρδαλιά

Αλαλούμ με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Οι διαρροές και η διάψευση για τις αλλαγές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.