Νέα Μελέτη: Πόσο μείωσε ο κορονοϊός το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων

Η πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής στη δυτική Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στοιχεία από 29 χώρες αποκαλύπτουν ότι ο φονικός ιός μείωσε το 2020 το προσδόκιμο ζωής σε τέτοια κλίμακα, ώστε εξάλειψε πολλά χρόνια προόδου.

 

Τη μεγαλύτερη μείωση είχαν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχασαν το 2020 κατά μέσον όρο 2,2 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθούν οι άνδρες στην Λιθουανία, οι οποίοι έχασαν 1,7 χρόνια.

Συνολικά, η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 6 μήνες σε 22 από τις 29 χώρες που εξετάσθηκαν. Σε άλλες πέντε χώρες ήταν 6 μήνες ή λιγότερο.

Η Ελλάδα

Μεταξύ των 29 κρατών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Το 2020 οι άνδρες στη χώρα μας έχασαν μισό χρόνο από τη ζωή τους, λόγω της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Οι γυναίκες είχαν και αυτές απώλειες, αλλά μικρότερες. Έφτασαν περίπου τους 4 μήνες. Οι αντίστοιχες μειώσεις εφέτος πιθανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού έχουμε πολύ περισσότερους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Η χώρα μας είχε πέρυσι λίγους θανάτους από COVID-19 σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Γι’ αυτό η μείωση είναι από τις χαμηλότερες.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, με βάση τα επίσημα στοιχεία της θνησιμότητας για κάθε χώρα, οι προαναφερθείσες μειώσεις μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην COVID-19.

Ο κορονοϊός έχει κοστίσει περισσότερα από 4,74 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για την COVID-19 του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

«Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είχε τέτοιας έκτασης επίπτωση, αποδεικνύει την κλίμακα της επίδρασής του σε πολλές χώρες», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Ridhi Kashyap, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Δημογραφίας στην Οξφόρδη.

Οι θάνατοι στα δύο φύλα

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν αναμενόμενη, λένε οι ερευνητές. Από την αρχή της πανδημίας ο κορονοϊός προσέβαλλε περισσότερο τους άνδρες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα θύματα.

Διαβάστε επίσης 

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε

Υποτροπή καρκίνου των ωοθηκών: Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά

Οι σωστές τροφές για όνειρα γλυκά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.