Τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών – Η επιμονή των αρνητών αποτυπώνεται σε έρευνα

Τους λόγους που οι αντιεμβολιαστές αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επιχειρεί να αποτυπώσει μία νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, το 11% των ερωτώμενων στο σύνολο του δείγματος δηλώνει πως δεν έχει κάνει ή δεν έχει προγραμματίσει ραντεβού, ενώ 15% δεν απαντά.

Η έρευνα έγινε από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου και αναλύει τις συνεντεύξεις 2.018 ατόμων.

Τέσσερις στους δέκα από εκείνους που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα εμβολιαστούν εκφράζουν ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν από αντίδραση στην πίεση που νιώθουν. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο γενικού lockdown τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι βέβαιο ή μάλλον θα συμβεί, ωστόσο η πλειοψηφία εκτιμά ότι δεν θα έχουμε νέο γενικό απαγορευτικό.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). Το 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 72%

Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, το 11% απαντά δεν έχω κάνει – δεν έχω προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Γιατί δεν εμβολιάζονται

Στην ερώτηση σε όσους απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση πότε θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό το 9% απαντά το συντομότερο δυνατό (έναντι 16% της δημοσκόπησης Ιουλίου), το 13% μετά από 2 – 3 μήνες (έναντι 16%), το 23% απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%), το 53% ποτέ (έναντι 40%) ενώ το 2% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 4%).

Όσον αφορά τον κύριο λόγο που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν όσοι απάντησαν «ποτέ», το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν τον ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.

Προοπτικά το ποσοστό αυτών που απαντά ότι θα εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, από το Νοέμβριο του 2020 έχει επιπεδωθεί στο 73% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2021 μετά από ανοδική πορεία, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ από το Φεβρουάριο παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό.

Διαβάστε επίσης

Γιατί τρώμε όταν δεν πεινάμε;

Αυξήθηκαν κατά 14% τα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 σε μία εβδομάδα- Υπερδιπλασιάστηκαν από το καλοκαίρι

Ποια άτομα με διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.