Γιατί τρώμε όταν δεν πεινάμε;

Πολλές φορές δεν τρώμε γιατί πεινάμε αλλά για να νιώσουμε πιο άνετα, να ανακουφιστούμε από το στρες ή για να ανταμείψουμε τον εαυτό μας. Και όταν συμβαίνει αυτό τα φαγητά συνήθως που επιλέγουμε είναι τα πιο λιπαρά, τα πιο γλυκά, τα πιο ακατάλληλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα είναι πολλαπλό και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Με αυτά τα συναισθήματα που γίνονται αντιληπτά από το σώμα ως χρόνιο στρες, ο εγκέφαλος απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία μπορεί να διεγείρει την όρεξη, λέει η Δρ Lilian Cheung, λέκτορας στο Harvard T.H. Τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να στραφούμε στο φαγητό.

Αυτά τα υπερ -γευστικά τρόφιμα διεγείρουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία μπορεί αρχικά να μας κάνει να νιώθουμε καλά και να μας κάνει να θέλουμε περισσότερα, αλλά “το να ψάχνουμε για τρόφιμα που μας παρηγορούν μπορεί να μας γίνει συνηθισμένο”, σημειώνει.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με μια λίστα και γεμάτο στομάχι. Και τα δύο θα σας κρατήσουν συγκεντρωμένους και θα αποτρέψουν την παραπλάνηση. Και επειδή τα πιο υγιεινά προϊόντα δεν τοποθετούνται πάντα στο ύψος των ματιών, αναζητήστε τα.

H dr McManus προτείνει να παρακολουθείτε το φαγητό σας για τρεις ημέρες, να δίνετε προσοχή στον χρόνο, την ποσότητα, τι συνέβαινε πριν φάτε και πώς αισθανθήκατε μετά.

Μπορεί να τρώτε όταν βλέπετε τους άλλους να τρώνε ή όταν ξεκινά μια ταινία χρειάζεστε ποπ κορν ή όταν κάθεστε στην κίνηση πιάνετε ένα σνακ. Μόλις δείτε τα ευάλωτα σημεία, μπορείτε να αρχίσετε να τα μειώνετε.

Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε και απολαμβάνετε τα τρόφιμα

Πολύ συχνά οι άνθρωποι τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση, κάνουν δουλειά, μιλάνε στο τηλέφωνο. Ορίστε έναν χώρο. Χρησιμοποιήστε ένα καλό πιάτο και σουπλά. Καθίστε και απολαύστε το γεύμα. Αν είστε με άλλους, απολαύστε την παρέα. Μπορεί να είναι μόλις 15 λεπτά, αλλά όλα επιβραδύνουν και θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα σκεύη. Μια μικρότερη μερίδα  της αγαπημένης σας λιχουδιάς, είναι συνήθως αρκετή και δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι για αυτήν.

Η Cheung προσθέτει ότι πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για φαγητό, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, σε συνδυασμό με τη δική σας προσωπική προτροπή, όπως “Θέλω πραγματικά αυτό;” ή “Πόσα λεπτά διαδρόμου θα είναι αυτά;” Αυτή η παύση σας εμποδίζει να παρασυρθείτε και σας επαναφέρει στο σχέδιό σας, επιτρέποντάς σας να πάρετε την απόφασή σας.

“Είναι μια συνεχής πρακτική”, λέει. “Θα ενισχύσετε τον βαθμό προσοχής σας και με τον καιρό θα δείτε μια σημαντική διαφορά.

Πηγή: www.health.harvard.edu

Διαβάστε επίσης 

Ποιες ασθένειες μαρτυρούν τα νύχια

Συμπληρώματα διατροφής για το έντερο ανακαλεί ο ΕΟΦ

Body Worlds: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα – Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.