Σ. Τσιόδρας: Μετά τη λήξη της πανδημίας θα χρειαστούν άλλα 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της COVID-19

Στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας, όποτε αυτό συμβεί, αλλά και στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη. Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος, είπε, και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Ο κορονοϊός άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Το γεγονός αυτό, απαιτεί πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, όπως ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Είμαστε σε φάση σταθεροποίησης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης αλλά έχουμε 210 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Το εμβόλιο σταματά τις μεταλλάξεις

Αναφερόμενος στις παραλλαγές του κορονοϊού είπε ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας του νέου στελέχους που επικρατεί, και το οποίο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. «Το στέλεχος Δ, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο. Το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία».

Μεγαλύτερη προστασία στους ευάλωτους με την γ’ δόση

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου είπε ότι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περιγύρου τους.

Πάνω από 3 εκατ. νοσηλείες αποφεύχθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες διάθεσης εμβολίων

Πρόσθεσε πως ήδη από τους πέντε πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 – 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85-90%.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε επίσης

Η Μίνα Γκάγκα και οι εκπλήξεις στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων

Παπαδημητρίου, Τρύφων,  Άγκαθα, Άδωνις και Πλεύρης χαζεύοντας το clawback

Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου- Νέοι κανόνες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.