Pfizer: Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 φθίνει όσο περνάει ο καιρός.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Pfizer αναφέρει ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού μειώνεται, με την πάροδο του χρόνου και ότι μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων μεταλλάξεων.

Η εταιρεία  μάλιστα αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τα εν λόγω στοιχεία την Παρασκευή σε συνάντηση με εξωτερικούς συμβούλους του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το πάνελ των ειδικών αναμένεται να προβεί σε συστάσεις σχετικά με το αν θα πρέπει περισσότεροι Αμερικανοί να λάβουν ενισχυτικές δόσεις.

Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα επίπεδα των επαναμολύνσεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα, ανέφερε η Pfizer στην παρουσίασή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του FDA. Ο φαρμακευτικός κολοσσός συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech για την παραγωγή των δόσεων.

Η πτώση των επιπέδων αποτελεσματικότητας «οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων από το εμβόλιο, με το πέρασμα του χρόνου» και όχι τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρουν επιστήμονες της Pfizer.

Aζέντα συνάντησης

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης με τον FDA, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, εκτός από την παρουσίαση της Pfizer, στη συνάντηση της Παρασκευής θα γίνουν παρουσιάσεις και από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), ειδικούς του FDA καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν στοιχεία από τη χώρα τους σε ό,τι αφορά την προστασία από την ενισχυτική δόση ενάντια στη λοίμωξη και τη βαριά νόσηση, σύμφωνα με την ατζέντα, ενώ ένας καθηγητής ιατρικής στατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα παρουσιάσει στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Παρόλο που το εμβόλιο εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία ενάντια στη νοσηλεία και τη βαριά νόσηση στις ΗΠΑ, προσθέτει η Pfizer, τα στοιχεία από το Ισραήλ και άλλες χώρες δείχνουν πως τη μείωση της αποτελεσματικότητας ενάντια σε μόλυνση μπορεί να τη διαδεχτεί η μείωση της αποτελεσματικότητας ενάντια σε σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία και ευάλωτων ανθρώπων.

Μετάλλαξη Δέλτα

Τα πρώτα – μη δημοσιευμένα – στοιχεία από ισραηλινή υγειονομική εταιρεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι πολύ αποτελεσματική σε περιοχές όπου η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, σύμφωνα με το έγγραφο της Pfizer, αναφέρει το bloomberg.

Η τρίτη δόση σε ανθρώπους άνω των 60 ετών συνδέθηκε με αποτελεσματικότητα της τάξεως του 86% ενάντια σε θετική διάγνωση με COVID-19, που ισχύει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη χορήγησή της, προσθέτει η Pfizer.

Σε ό,τι αφορά την ανοσολογική απόκριση, η Pfizer συμπεριέλαβε λεπτομέρειες από τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε τελικό στάδιο, στο πλαίσιο της οποίας χορηγήθηκε τρίτη δόση του σκευάσματος σε πάνω από 300 ανθρώπους και φάνηκε πως ενίσχυσε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Έναν μήνα μετά την τρίτη δόση, τα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων ήταν παραπάνω από τα τριπλάσια από ό,τι ήταν έναν μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν νέες και μη αναμενόμενες παρενέργειες στα στοιχεία της ασφάλειας που αφορούσαν τις ενισχυτικές δόσεις στην εν λόγω κλινική μελέτη, σύμφωνα με την έκθεση της Pfizer.

Πηγή: Bloomberg

Προς μίνι lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Ο κορονοϊός από τον βυθό της θάλασσας -Το εντυπωσιακό «κλικ» Έλληνα φωτογράφου

Πέντε μυστικά των δερματολόγων για λαμπερό πρόσωπο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.