Αύξηση 90% στα κρούσματα στους εφήβους – Αμφίβολο αν μπορούν να σηκώσουν το τείχος της ανοσίας

Φόβους για αναζωπύρωση των κρουσμάτων στους εφήβους εκφράζουν οι επιστήμονες. Πλησιάζει η μέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και 600.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία. Το τελευταίο δίμηνο – από τις 6 Ιουλίου έως χθες, 6 Σεπτεμβρίου – η αύξηση στις μολύνσεις των εφήβων φθάνει το 90% και επιστήμονες έλεγαν στο Healthstories ότι είναι αμφίβολο εάν τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών θα μπορέσουν να σηκώσουν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, πλέον, τα κρούσματα σε ανήλικους αποτελούν το 12,2% του συνόλου. Στις 6 Ιουλίου καταγράφηκαν 38.590 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (ήτοι το 9,1% του συνόλου των κρουσμάτων) και από τις 6 Αυγούστου μέχρι και χθες, 6 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 18.682 μολύνσεις στα παιδιά.

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε εφήβους 12-17 ετών το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει επιστήμονες και κυβέρνηση, που ανησυχούν ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει με το που ανοίξουν τα σχολεία.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν και οι αυξημένοι έλεγχοι των μαθητών με τεστ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουν να προστατέψουν τα παιδιά έναντι του κορονοϊού, αν δεν συνυπάρξει εμβολιασμός. Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να μην καθυστερήσουν περαιτέρω και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εντοπίστηκαν 2.158 κρούσματα τις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών.

Πόσα παιδιά είναι θωρακισμένα

Μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων έχει ως εξής:

  • Οι 18-24 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%
  • Οι 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% (74.000 έφηβοι) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 23,1%.
  • Οι 12-14 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% (36.500 παιδιά στην προεφηβεία) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 11,5%.

Οι 4 λόγοι που επιτάσσουν τον εμβολιασμό των εφήβων

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επικρατεί, συσχετίζεται με 10πλάσιες νοσηλείες ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ. Ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδες συστήνεται για τέσσερις λόγους:

  1. Για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και την ψυχική υγεία.
  2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού, ώστε να προστατευθούν τα άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

Κατατέθηκε η τροπολογία για την άρση της αναστολής στους υγειονομικούς

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.