Γ. Οικονόμου: Το σύστημα υγείας θα λειτουργήσει ακόμα και αν κάποιοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν

Το Υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων στο χώρο της υγείας, ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ότι «ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα αλλά λίγο πιο κάτω».

«Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το Υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», υπογράμμισε.

Μερικές χιλιάδες υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί

Ο κ. Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι στο χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί.

«Είναι άλλο αυτό και άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Στόχος να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία

Για την πανδημία και σε ερώτηση αν θα αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι αυτό που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι πως στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά.

«Υπάρχουν παιδιά στη Β’ Δημοτικού που δεν έχουν γνωρίσει καλά καλά τους συμμαθητές τους. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Μένουμε σε αυτά προς το παρόν. Είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και έχουμε πάρει προστατευτικά μέτρα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση στην πορεία. Ο βασικός στόχος και προτεραιότητά μας είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει δια ζώσης όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και για τους εμβολιασμένους όπως ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα , ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όντως νοσούν ορισμένες φορές και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε εδώ να το δούμε», συμπλήρωσε.

Συλλαλητήρια κα επεισόδια

Για τα χθεσινά συλλαλητήρια και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ερωτηθείς αν είναι υποκινούμενα και έχουν σχέση με την αριστερά, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που είδε ήταν μια ετερόκλητη σύνθεση ανθρώπων.

«Με διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή, για την επιστήμη γενικώς. Συνυπάρχουν με άλλους κάθε φορά που δεν διστάζουν να διαδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο, με επεισόδια, την άποψή τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Συντεταγμένου Κράτους», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι πως όλοι μπορούν να διαδηλώνουν, «ακόμα και απέχουν έτη φωτός από το 2021 αν μιλάμε για χώρα της ΕΕ».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αυτού του είδους οι απόψεις δεν μπορούν να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και σε αυτή τη φάση τέτοιου είδους προσεγγίσεις να δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης γύρω από το αναγκαίο ή μη του εμβολιασμού.

Είπε επίσης ότι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να βρίσκονται άλλοι που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο τους οποίους και κάλεσε να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους και να προστρέξουν στους εγνωσμένους επιστήμονες, στα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα.

«Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι χωρίς αστερίσκους να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία» και να το κάνουμε με ειλικρίνεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις κρύβοντας κάτω από το χαλί κραυγαλέες αντιφάσεις που έκαναν ζημιά», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Γ. Οικονόμου: Πόσα είναι τα ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά

Εμβολιασμό κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς συστήνει ο ΠΟΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.