Ακραία φτώχεια για 80 εκατ. ανθρώπους λόγω πανδημίας

-

Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας COVID-19 έφερε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους, στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB).

Λόγω της μεγάλης υγειονομικής κρίσης μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης, για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας έως το 2030.

Το ποσοστό των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν με κάτω από 1,90 δολάρια την ημέρα, είχε αρχίσει να μειώνεται – ήταν στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017 – αλλά ο κορονοϊός πιθανόν αύξησε το ποσοστό που προβλεπόταν για πέρυσι κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση της ADB.

Οι κοινωνικές ανισότητες μεγάλωσαν κι άλλο, ειδικά σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση. Η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα, η φτώχεια προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις.

«Δεδομένου ότι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, άνθρωποι που, ήδη, δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα, κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που αφορά η έκθεση, δηλαδή των 46 αναπτυσσόμενων και των τριών αναπτυγμένων χωρών-μελών της ADB, μόλις η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020.

Η ανεργία εκτοξεύθηκε, χάθηκε το 8% των εργασίμων ωρών, πλήττοντας ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους απασχολούμενους στην παραοικονομία.

«Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είχε κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά η πανδημία αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά χάσματα, που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε αυτήν», ανέφερε ο Γιασουγιούκι Σαουάντα, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Τρομάζουν τα στοιχεία νέας μελέτης

Σε πρώτο πρόσωπο: Η Σοφία Βεργκάρα πέρασε καρκίνο του θυρεοειδούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.