Γκεμπρεγεσούς: Η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να καθυστερήσει

Η τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 θα πρέπει να καθυστερήσει. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Όπως εξήγησε, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% ή 2% του πληθυσμού.

Αν τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν αυξηθούν παγκοσμίως, ισχυρότερες παραλλαγές του κορονοϊού μπορεί να αναπτυχθούν και τα εμβόλια, που προορίζονται για ενισχυτικό εμβολιασμό, θα πρέπει να δοθούν σε χώρες, στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη.

«Επιπλέον υπάρχει μια συζήτηση για το αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Οι άνθρωποι με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να κάνουν τρίτη ενισχυτική δόση, αν και αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν πως χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως πριν οι πλούσιες χώρες αρχίσουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα εκκλήσεις στις πλούσιες χώρες να “φρενάρουν” την τρίτη δόση, καθώς η ανισορροπία μεταξύ των φτωχών κρατών έναντι των αναπτυγμένων είναι τεράστια, συνιστώντας μέγιστη κοινωνική αδικία.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Έκκληση στους πιο ισχυρούς του πλανήτη για τις ανισότητες στα εμβόλια

FDA: Σήμερα αναμένεται η έγκριση για την τρίτη δόση του εμβολίου της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.