Τρεις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου εξετάζει ο ΕΜΑ

Τρεις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της COVID-19 ανακοίνωσε ότι εξετάζει η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΜΑ αναφέρει ότι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης εξετάζει περιοδικά τυχόν παρενέργειες από τα εμβόλια mRNA ενάντια στον κορονοϊό, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα που προκύπτουν από παρατηρήσεις επαγγελματιών Υγείας και ασθενών.

Για ποιες παρενέργειες μιλάμε

1. Η πρώτη αφορά στην εμφάνιση πολύμορφου ερυθήματος, μια αλλεργική αντίδραση με χαρακτηριστικά εξανθήματα, που ενδέχεται να προσβάλουν και βλεννογόνους, στις εσωτερικές κοιλότητες του σώματος.

Η επιτροπή σημειώνει πως έχει λάβει μικρό αριθμό αναφορών εμφάνισής τους μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, με αποτέλεσμα η πάθηση να εξετάζεται ως πιθανή παρενέργεια, χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν σχετίζεται ή προκαλείται από το εμβόλιο.

2. Σπειραματονεφρίτιδα (οίδημα σε μικροσκοπικά φίλτρα των νεφρών) και νεφρωσικό σύνδρομο (μια διαταραχή που προκαλεί την έκκριση από τους νεφρούς μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα) είναι μια ακόμη περίπτωση, την οποία εξετάζει η επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς που την εμφάνισαν, παρουσιάζουν αιματουρία, οίδημα ή και κόπωση. Από τις πρώτες ενδείξεις, μικρός αριθμός περιστατικών αναφέρει πως παρουσίασε τα παραπάνω συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, ενώ ασθενείς με σχετικό ιστορικό νεφρικής πάθησης φαίνεται πως υποτροπίασαν.

3. Τέλος, η επιτροπή του EMA εξετάζει αναφορές για διαταραχές στην έμμηνο ρήση μετά τον εμβολιασμό, μια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν έχει αναφερθεί ποτέ ως σήμερα. Από την επιτροπή σημειώνεται πως τέτοιου είδους διαταραχές είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στον γενικό πληθυσμό και ενδέχεται να παρουσιαστούν ακόμη και χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Οι αιτίες εμφάνισής τους μπορεί να ποικίλουν, από στρες και κόπωση, μέχρι άλλες, πιο σοβαρές γυναικολογικές παθήσεις.

Διαφορετικές επιπτώσεις

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης τονίζει πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να διαπιστωθεί η συνάφεια των συμπτωμάτων με την εμβολιασμό.

Από την κατεπείγουσα έγκριση τους για την Ευρώπη τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν χορηγηθεί στη γηραιά ήπειρο (χώρες της ΕΕ) πάνω από 330 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Διαβάστε επίσης

Ναι από τον FDA για τρίτη δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται σήμερα 13 Αυγούστου δωρεάν rapid test

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.