Γιατί η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς των 12-15 ετών

Από χθες, οπότε η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι στενεύει ο κλοιός γύρω από την COVID-19. Το τέταρτο κύμα «δείχνει τα δόντια του» και απέναντι στα παιδιά.

Η ανίχνευση κρουσμάτων σε παιδιά και σε εφήβους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που πιστοποιείται και από τους ελέγχους που διενεργούνται ενόψει των ταξιδιών, καθώς και του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου, που εφαρμόζεται στις παιδικές κατασκηνώσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λοιπόν, λαμβάνοντας αυτές τις παραμέτρους υπόψη της, όπως και το παράδειγμα άλλων χωρών, γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

Οι τρεις στόχοι

  • Πρώτον, η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Η Επιτροπή επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
  • Δεύτερον, η διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των αθλητικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
  • Τρίτον, η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Γιατί η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς των 12-15 ετών
Η κα Μαρία Θεοδωρίδου

«Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών», διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι υποχρεωτικός και ότι είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους μετά την ενημέρωσή τους. Η σύσταση εμβολιασμού, δε, θα επικαιροποιείται, ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Γιατί η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς των 12-15 ετών
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 12 ετών και άνω θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Ιουλίου.

Τα ραντεβού μπορεί να κλείσει με κωδικούς Taxisnet οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, στο emvolio.gov.gr ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει από τον Μάιο με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, το εμβόλιο των Pfizer/BionTech για παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna, για παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Η έγκριση και για τα δύο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 6.000 παιδιά. Επιπλέον οι Pfizer/BionTech και Moderna ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: «Από τις μελέτες προέκυψε ότι τα εμβόλια, πρώτον, είναι ανοσογόνα, που σημαίνει ότι είναι ικανά να παραγάγουν αντισώματα. Και, μάλιστα, αντισώματα ανάλογα με αυτά, που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, δηλαδή, όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δεν νοσεί. Έχουν, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες. Αντιδράσεις, που είναι πιο κοντά στα παιδιά, μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς».

Μπορεί στα παιδιά η λοίμωξη COVID-19 να είναι ήπια ή και ασυμπτωματική, αλλά, ως ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, τα παιδιά γίνονται πηγή διασποράς του στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο ανεμβολίαστους, ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι συγγενείς, αλλά και εμβολιασμένα άτομα με μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

Τα μέτωπα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση καθημερινά επιστρατεύει πρόσωπα με επιρροή στην κοινωνία, προκειμένου να πείσει όλους όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια, να το πράξουν.

Χθες ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επικαλέστηκα συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι σκληροί δείκτες της επιδημίας – ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων – παραμένουν σε πολύ μικρότερα επίπεδα από το τρίτο κύμα και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Στελέχη της κυβέρνησης διασαφηνίζουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους και ότι η καθημερινότητά τους θα δυσκολέψει.

Αυτό, δε, που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους είναι ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα αντέξει κι άλλη καθολική απαγόρευση.

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 27/7

Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους ξέσπασαν για τους αντιεμβολιαστές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.