Τοπικές υπερεστίες κορονοϊού σε Κρήτη και νησιά – Φόβοι λόγω επιστροφής του πρώτου κύματος ταξιδιωτών

Οι τοπικές υπερεστίες κορονοϊού που έχουν «εγκατασταθεί» στην Κρήτη και τα πλέον τουριστικά νησιά, είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των υγειονομικών αρχών καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται η επιστροφή χιλιάδων ταξιδιωτών αλλά και η έξοδος επίσης πολλών αδειούχων.

Οι κινήσεις και τα μέτρα που εξετάζονται πρέπει να κινούνται σε μία λεπτή ισορροπία γιατί παρά την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από το 1, μία υπερεστία ή ένα τυχαίο γεγονός όπως οι συγκεντρώσεις αρνητών μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για τον πολλαπλασιασμό του κορονοιού και στην ηπειρωτική χώρα.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφονται κάποια στοιχεία για τις περιοχές με αυξημένο ποσοστό θετικότητας. Για την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Ποσοστό θετικότητας στα νησιά

Ωστόσο στο Ρέθυμνο το ποσοστό θετικότητας είναι 4,85%, στη Πάρο 4,31% και ακολουθεί η Μύκονος με 4,06.%.

Υψηλά είναι τα ποσοστά σε Καρδίτσα (2,51%), Μήλο (2,47%), Σαντορίνη (2,23%) και Ιθάκη (2,15%).

Ως βάση ελέγχου της επιδημίας ορίζεται το 4% στο δείκτη θετικότητας.

Μείωση νοσηλειών

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 αποτελούσαν το 15-20% των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ τον τελευταίο μήνα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 4% και αυτό διότι στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις πιο ευάλωτες ομάδες υπάρχει σημαντική προστασία λόγω της υψηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Διαβάστε επίσης

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι με υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης

ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.