Πορτοκαλί φως για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών μέχρι νεωτέρας

Στάση αναμονής διατηρούν προς το παρόν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έναντι του κορονοϊού, όπως άλλωστε έκαναν και για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών αλλά και για τις ηλικιακές συστάσεις στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι κινείται σε απόλυτα ασφαλή επιστημονικά πλαίσια, μελετώντας όλα τα δεδομένα και την εμπειρία από άλλες χώρες.

Βέβαια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών, αφού η σχετική προαναγγελία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα έγινε μετά από ενημέρωση του για το περιεχόμενο των εισηγήσεων στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ναι» στον εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας με υποκείμενα νοσήματα και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν τις όποιες αποφάσεις τους, μετά και τη σημερινή συνεδρίασή τους στην οποία θα τεθεί εκ νέου το θέμα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ήταν πολύ προσεκτική στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας:

«Ακόμη είμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία αλλάζουν, πολύ γρήγορα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος. Θα έλεγα ότι η πλειονότητα έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή των παιδιών που πρέπει να προασπίσουν, ευάλωτα άτομα”, είπε χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παχυσαρκία

Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στις περισσότερες χώρες προτάσσεται ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα τονίζοντας ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα είναι η παχυσαρκία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα. Ποιο ήταν το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων; Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή ξεπερνάει το 25%”.

Σημείωσε δε ότι είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid.

Εμβολιασμοί εφήβων

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί περισσότερα από 20.000 ραντεβού εφήβων ηλικίας 15-17 ετών και συνεχώς αυξάνονται, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, γεγονός που σημαίνει ότι χτίζονται οι προϋποθέσεις για ένα ασφαλές άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Διαβάστε επίσης

Μείωση των κρουσμάτων κορονοιού στα σχολεία κατα 37% με τη χρήση μάσκας

Ανοίγει την Τρίτη 20/7 η πλατφόρμα ραντεβού για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση 150.000 voucher σε παιδικούς σταθμούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.