Πάνω από 11.000 άτομα ηλικίας 18-39 ετών μολύνθηκαν με κορονοϊό σε μόλις 8 ημέρες

Ανήσυχη και πολύ προβληματισμένη για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα τις επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων, κυρίως σε ατομικό επίπεδο.

Τα κορονοπάρτι είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η χαλάρωση των μέτρων στους πολίτες είναι εμφανής σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, τη στιγμή που οδείκτης μεταδοτικότητας είναι σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 1,5-1,7.

Ο κορονοιός κυκλοφορεί ανάμεσα στους νέους και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 10 ημέρες, από τις 10 Ιουλίου έως τις 18 Ιουλίου μολύνθηκαν 11.406 άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών, ενώ έως πρόσφατα είχαν καταγραφεί 148 εισαγωγές παιδιών 12 έως 17 ετών.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, ενώ αναμένονται αποφάσεις για νέα μέτρα κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ειδικά για τους ανεμβολίαστους, είτε πρόκειται για επισκέπτες, είτε πρόκειται για εργαζόμενους.

Νέα μέτρα

Συγκεκριμένα, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι των εργαζομένων από 2 σε 3, μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο, ενώ εξετάζονται και τοπικά μέτρα σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως π.χ. στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Ίο, την Πάρο και την Σαντορίνη.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ, απαγόρευση εκδηλώσεων και συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Σε σημερινή σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας θα συζητηθεί το θέμα της φιλοξενίας των ατόμων που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοιό καθώς είναι περιορισμένα τα καταλύματα για καραντίνα των ασθενών.

Παιδιά 12 έως 15 ετών

Την ίδια στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να γνωμοδοτήσει για τον εμβολιασμό ή μη των παιδιών 12 έως 15 ετών. Τα μέλη της Επιτροπής συγκεντρώνουν όλες τις μελέτες που έχουν γίνει και τα δεδομένα εμβολιασμού σε παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή είναι θετική στον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα αν και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί τον εμβολιασμό όλων των παιδιών αυτής της ηλικίας, όπως με τους έφηβους ηλικίας 15-17 ετών.

Διαβάστε επίσης

Καθηγητής Γρ. Γεροτζιάφας: “Το επόμενο εξάμηνο θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του long covid”

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει την «πανδημία των ανεμβολίαστων»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.