ΕΜΑ: Προειδοποίηση για νέες παρενέργειες των 4 εμβολίων

Νέες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αναγνώρισε την Παρασκευή ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μάλιστα, για το Johnson & Johnson, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το  το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré.

Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών.

Πάντως, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής των τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώτα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους, ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Reuters  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει προτείνει να ενταχθεί η μυοκαρδίτιδα στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή το Pfizer και το Moderna.

Πρόωρη η σύσταση 3ης δόσης

Ο ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελσματικά έναντι των στελεχών κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου είναι πρόωρο να συστηθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης συνέστησε ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19 Janssen.

Η Eπιτροπή εισηγήθηκε, επίσης, ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο»

Πηγή : ΕΜΑ – Reuters

Διαβάστε επίσης 

Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν την 3η δόση και νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η έλλειψη παρενεργειών “σημάδι” ότι δεν λειτουργεί το εμβόλιο;

Ο Όμιλος Θεοχαράκη η πρώτη επιχείρηση που προχωρά σε παύση πληρωμών στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.